L'INS de Sales participa en el projecte LÍQUENS

Aquest any l’ajuntament de Viladecans, juntament amb la consultoria ambiental Zerohub,  ha decidit dur a terme una prova pilot consistent en una campanya de sensibilització i monitoratge ambiental participatiu. Aquesta empresa ha dissenyat un panell ambiental anomenat LÍQUENS i que recull dades in situ relacionades amb la contaminació atmosfèrica i la contaminació acústica, mitjançant uns sensors connectats al panell informatiu.

L’ajuntament es va posar en contacte amb l'INS de Sales per tal que fossin els responsables de posar en pràctica el projecte, ja que són Escola Verda. Al llarg de la setmana del 17 al 23 d’octubre van instal·lar el panell de registre de dades al vestíbul de l'institut. Els sensors estan ubicats just a la porta d’entrada del centre (a l'exterior).

Aprofitant aquest recurs tan interessant, totes les accions d’escola verda programades per el primer i segon trimestres giraran  entorn a aquest recurs. El panell Líquens recull dades en directe mitjançant els sensors ubicats a la entrada del centre i dades que li arriben a través de la seva connexió amb un sistema de detecció extern.

Les dades s’agrupen en dos categories:

  1. Contaminació atmosfèrica, mitjançant la mesura directa de les PM2,5 a través dels sensors i la mesura indirecta de les PM10 i del NO2 a través de la seva connexió amb el sistema de detecció CALIOPE.
  2. Contaminació acústica, mitjançant la mesura directa dels decibels enregistrats a la porta de l'institut.

Totes aquestes dades es visualitzen al panell que està ubicat al vestíbul del centre i al que té accés tothom (alumnes, professors, personal no docent, etc). 

Tot l’històric de dades que va recollint el panell arriben a la central de Zerohub i posteriorment el farà arribar a l'institut per tal de poder treballar amb els alumnes i extreure conclusions.

En quant a la planificació del treball d’escoles verdes al centre:

1ª Sessió: la van realitzar tots els cursos d’ESO des de primer fins a quart. Es tractava de passar tota la informació relacionada amb el panell mitjançant una presentació en power point i la seva explicació per part dels tutors.

2ª Sessió: la van realitzar els delegats verds de cada curs (2 delegats per grup, en total uns 30 alumnes). Aquesta sessió va ser una sessió formativa i informativa que van dur a terme les persones responsables de Zerohub y que va consistir en uns sessió teòrico-pràctica de 1,50 hores. En la sessió de tutoria posterior,  els delegats verds van preparar una petita presentació per tal d’explicar a la resta de la seva classe les informacions que havien après al llarg de la sessió formativa.

3ª Sessió: la van realitzar tots els cursos d’ESO des de primer fins a quart. Consistia en el treball al voltant d’una pàgina web molt interactiva que ens va proporcionar les persones de Zerohub. Al voltant d’aquesta pàgina (relacionada totalment amb la contaminació atmosfèrica de la ciutat de Barcelona) van proposar una activitat.

Enviadme un correo electrónico cuando las personas hayan dejado sus comentarios –

¡Tienes que ser miembro de Escoles Verdes Barcelona Comarques para agregar comentarios!

Join Escoles Verdes Barcelona Comarques

Aquí trobareu els calendaris de trobades de professorat, trobades d'alumnat, formacions temàtiques i comissions de seguiment del curs 2023-24.

Hi ha 3 calendaris que es distribueixen en els següents territoris:

  • Alt Penedès i Garraf
  • Baix Llobregat
  • Vallès Occidental i Barcelonès

Us recomanem apuntar-vos en les trobades del vostre territori, però si teniu molt d'interès a participar en alguna proposta d'un altre territori ens podeu escriure a escolesverdes@fundesplai.org i fer-nos la petició.

Aquí podeu descarregar els calendaris en format PDF o JPG