11 de desembre: Dia Internacional de les Muntanyes

11 de desembre: Dia Internacional de les Muntanyes

L'ONU va proclamar l'11 de desembre el Dia Internacional de les Muntanyes, amb la intenció de promoure la protecció d'aquests hàbitats amenaçats pel canvi climàtic i la sobreexplotació, i que són tan importants per a la vida del planeta i, per tant, de les persones. Algunes dades sobre les muntanyes que ens mostren la seva importància són:

  • Cubreixen el 27% de la superfície terrestre i es troben a tots els continents
  • A les muntanyes habita el 15% de la població de el planeta, gairebé mil milions de persones.
  • Més de la meitat de la població mundial depèn de les muntanyes per proveir-se d'aigua, aliments i energia.
  • Les muntanyes aporten entre el 60% i el 80% de l'aigua dolça de la planeta.
  • Juguen un paper fonamental en la generació d'energies renovables, especialment, l'energia hidràulica, solar, eòlica i el biogàs.
  • A les muntanyes trobem el 50% dels punts crítics de biodiversitat del planeta i el 30% de totes les àries claus de biodiversitat.

8265527254?profile=RESIZE_710x

Enguany, el lema d'aquest Dia Internacional és la biodiversitat a les muntanyes. Us oferim doncs alguns recursos per a treballar la biodiversitat, els ecosistemes. i el relleu. També podeu organitzar fòrums, activitats pràctiques, presentacions, debats estudiantils, concursos de fotografia i art, caminades i esdeveniments relacionats amb les muntanyes que tingueu en el vostre entorn, i unir-vos a la conversa a les xarxes socials usant el hashtag #MountainsMatter, #lesmuntanyesimporten

Activitats sobre els conceptes de biodiversitat i ecosistema:

  • El bosc, un amic desconegut: activitat per a cicle mitjà de primària en el que estudiem el bosc mediterrani per entendre tant la diversitat d’elements biòtics i abiòtics que el conformen com la interacció i dependència que hi ha entre ells. Cal arribar també a descobrir la importància mediambiental i econòmica del bosc. La interacció que hi provoca la humanitat, i els valors i la responsabilitats que hauríem de poder conèixer i afrontar per preservar els boscos.
  • Els incendis, una pertorbació en els ecosistemes: activitat per a cicle superior de primària en que s'utilitza una pertorbació en l'ecosistema del bosc (l'incendi) per a treballar eles relacions que s'estableixen entre els éssers vius i el seu entorn.
  • Relacions tròfiques en un escosistema:activitat per a primer cicle d'ESO  en la que es treballen les relacions tròfiques d’un ecosistema i s’estudien els mecanismes d’obtenció d’energia dels organismes mitjançant un seguit d’activitats guiades. Al final hi ha la proposta per fer un treball que permeti adonar-se que les relacions tròfiques no sempre són de tipus depredador-presa i que s’estableixen altres tipus de relacions, com poden ser les de cooperació (mutualisme, simbiosi) o les de “convivència”, com el comensalisme per exemple.
  • Ecologia: itinerari d'activitat per a primer cicle d'ESO on es caracteritzen els components dels ecosistemes, i es fa un estudi de les variables ambientals del biòtop, mitjançant un treball de camp i unes activitats sobre les relacions tròfiques, i interespecífiques en general. S’estudia la fotosíntesi i la respiració amb activitats de laboratori, que ajuden a treballar els processos de transferència d’energia a l’ecosistema (productors, consumidors i descomponedors, cadenes i xarxes tròfiques). Inclou un projecte basat en la pel·lícula Wall·E en el que es treballa la sostenibilitat i la cooperació.
  • Fabricant un model d’ecosistema: La columna de Winogradsky: activitat per a segon cicle d'ESO on es proposa un treball al voltant dels microorganismes a partir de la construcció d’una columna de Winogradsky, un model d’ecosistema on es desenvolupen microorganismes del medi aquàtic i dels sediments, principalment bacteris fotosintètics. Es demana a l’alumnat fer descripcions de les observacions fetes així com proposar explicacions basades en la distribució de diferents microorganismes en diferents zones en funció dels gradients de gasos i altres materials que s’estableixen com a conseqüència de la pròpia activitat dels éssers vius. Es pot complementar amb observacions microscòpiques i relacionar els fenòmens observats amb el concepte de successió ecològica.
  • Ecosystem: activitat AICLE per a primer cicle d’ESO. Es centra en les cadenes alimentàries i els ecosistemes, integrant l'estudi dels ecosistemes amb l'estudi de la llengua anglesa.
  • NATUSFERA: en aquesta web de ciència ciutadana podeu recollir les vostres observacions sobre la biodiversitat del vostre entorn

Activitats sobre el relleu i les muntanyes:

  • Paisatges d'Espanya i Catalunya: la proposta, per a primer cicle d'ESO, treballa el relleu d’Espanya i Catalunya a través de mapes flash interactius, la identificació de paisatges d’Espanya, el visionat d’un vídeo per poder observar l’aspecte del relleu català des de l’aire i la lectura d’un article de La Vanguardia sobre les riuades a Catalunya del novembre del 1982. Al voltant d’aquests recursos es proposen preguntes per respondre i petites recerques.
  • El Qüestionari dels Paisatges: En aquesta activitat per a cicle inicial d'ESO l’alumnat haurà de completar una taula a partir d’una sèrie de dades que li permetran fer una valoració de la situació de diferents unitats paisatgístiques del planeta. A través de la recerca d’informació que faran a Internet escriuran les seves pròpies reflexions per contribuir a construir un món millor.

 

 

 

 

 

 

Enviadme un correo electrónico cuando las personas hayan dejado sus comentarios –

¡Tienes que ser miembro de Escoles Verdes Barcelona Comarques para agregar comentarios!

Join Escoles Verdes Barcelona Comarques

Aquí trobareu els calendaris de trobades de professorat, trobades d'alumnat, formacions temàtiques i comissions de seguiment del curs 2023-24.

Hi ha 3 calendaris que es distribueixen en els següents territoris:

  • Alt Penedès i Garraf
  • Baix Llobregat
  • Vallès Occidental i Barcelonès

Us recomanem apuntar-vos en les trobades del vostre territori, però si teniu molt d'interès a participar en alguna proposta d'un altre territori ens podeu escriure a escolesverdes@fundesplai.org i fer-nos la petició.

Aquí podeu descarregar els calendaris en format PDF o JPG