3 DE MARÇ: DIA MUNDIAL DE LA NATURA I LA VIDA SILVESTRE

10167147258?profile=RESIZE_400x

El 1973 l’ONU va declarar el 3 de març com el Dia Mundial de la Natura o Dia Mundial de la Vida Silvestre, que és el dia que es va aprovar la Convenció sobre el Comerç Internacional d’Espècies Amenaçades de Fauna i Flora Silvestres (CITES), que té com objectiu la protecció de les espècies enfront del comerç internacional.

El lema d’enguany, Recuperar les espècies clau per a la restauració dels ecosistemes, pretèn crear consciència sobre l’estat de les espècies silvestres en perill i en perill crític.

Aquesta jornada ens convida a celebrar la bellesa i la varietat de la flora i la fauna salvatges que conformen els ecosistemes que en conjunt, sostenen la vida al planeta Terra amb els seus serveis ecosistèmics: ens proveeixen de matèries primeres i aliments, contribueixen a regular alguns impactes locals, com l’erosió del sòl) i ens  ofereixen serveis culturals, científics i recreatius que contribueixen al benestar humà més enllà dels aspectes estètics. 

 

Segons l’Informe Estat General de la Biodiversitat a Catalunya (2020), “en els darrers 20 anys les poblacions de vertebrats i invertebrats autòctons de les quals es tenen dades han perdut de mitjana el 25% dels seus individus” i en els rius, llacs i aiguamolls, aquesta pèrdua d’individus és superior al 50%.

Es considera que al món, més 8.400 espècies de fauna i flora silvestre estan en perill crític d’extinció i altres 30.000 són vulnerables o estan en perill d’extinció. En total s’estima que hi hauria 1.000.000 d’espècies en perill d’extingir-se, i la comunitat científica alerta que estem a les portes de la 6ª extinció massiva de la història del planeta. Aquesta pèrdua d’espècies i la degradació dels seus hàbitats suposa una greu amenaça per a la humanitat, ja que l’extinció d’espècies comporta la desestabilització i la desaparició dels ecosistemes i per tant, dels serveis ecosistèmics que ofereixen i dels quals en depèn la vida.

 

ICONES-CATALA-15-copia-e1646306212146.jpg?profile=RESIZE_180x180

 

Per això, enguany el Dia Mundial de la Natura i la Vida Silvestre vol destacar el poder dels esforços de conservació que s’estan fent i ens recorda la necessitat de combatre la disminució d’espècies que causa l’activitat humana, que és el motiu pel qual l’ODS 15 es centra en aturar la pèrdua de la biodiversitat.

 

 

I què podem fer a l’escola Verda?

Si voleu saber quines espècies de flora i fauna del vostre territori estan protegides i per què, en quins hàbitats viuen, quines són els perills que les amenacen i quines actuacions s’estan fent per conservar-les, aquí trobareu tota la informació sobre el patrimoni natural i la biodiversitat de Catalunya.

 

10167148281?profile=RESIZE_400xEn aquesta ocasió, però, no us volem recomanar cap activitat d’aula: sortiu de l’escola, camineu una mica, observeu la vida al vostre voltant i, juntament amb els vostres alumnes reconnecteu amb la Natura

 

 

 

 

 

 

 

 

Enviadme un correo electrónico cuando las personas hayan dejado sus comentarios –

¡Tienes que ser miembro de Escoles Verdes Barcelona Comarques para agregar comentarios!

Join Escoles Verdes Barcelona Comarques

Aquí trobareu els calendaris de trobades de professorat, trobades d'alumnat, formacions temàtiques i comissions de seguiment del curs 2023-24.

Hi ha 3 calendaris que es distribueixen en els següents territoris:

  • Alt Penedès i Garraf
  • Baix Llobregat
  • Vallès Occidental i Barcelonès

Us recomanem apuntar-vos en les trobades del vostre territori, però si teniu molt d'interès a participar en alguna proposta d'un altre territori ens podeu escriure a escolesverdes@fundesplai.org i fer-nos la petició.

Aquí podeu descarregar els calendaris en format PDF o JPG