3a edició de la Setmana Sene Soroll

3a edició de la Setmana Sene Soroll

Del 22 al 28 d’abril se celebra a Catalunya la Setmana Sense Soroll (SSS), que promou iniciatives en el marc de la prevenció de la contaminació acústica. Sota el lema ‘Silenciem el soroll!’, té com a objectiu posar en valor totes aquelles actuacions i/o accions que permeten millorar la qualitat acústica del nostre entorn, amb la col·laboració de tots els agents implicats: administracions, ciutadania, centres escolars o empreses relacionades. Les iniciatives, tant en l’àmbit públic com privat, comparteixen uns objectius comuns, entre els quals cal destacar:

  • Conscienciar a la ciutadania sobre l’impacte ambiental que la contaminació acústica genera, especialment en l’àmbit urbà, els seus efectes i les seves possibles solucions. Fer veure a la ciutadania que és part del problema i part de la solució.
  • Reflexionar sobre com afecta a la nostra salut la contaminació acústica.
  • Treballar amb col·lectius específics, com ara la comunitat educativa, on el soroll pot dificultar l’aprenentatge.
  • Donar a conèixer, tant a la ciutadania com a les administracions, noves eines de gestió i control.
  • Impulsar la col·laboració entre administracions, amb diferents responsabilitats i/o competències en la matèria, per optimitzar recursos i poder oferir una solució més ràpida i eficaç.

A L'ESCOLA

A l'escola es pot treballar aquest tema unint-se a alguna de les inicitives que desenvolupa el Departament de Territori i Sostenibilitat durant tota la setmana:

  • Sant Jordi a les biblioteques públiques de Catalunya: Enguany, el segon dia de la SSS 2019 coincideix amb el dia de Sant Jordi, i les biblioteques públiques de la Generalitat de Catalunya, distribuiran punts de llibre i adhesius amb la imatge de la setmana als seus usuaris. Així mateix, les mateixes biblioteques realitzaran activitats de sensibilització relacionades amb la lectura i la reducció del soroll.
  • Fotografiem el silenci: activitat especialment adreçada a la comunitat educativa que consisteix a fer fotografies i/o un fotomuntatges on es mostrin diferents fonts de soroll acompanyades d’un missatge o reflexió que promogui la reducció de la contaminació acústica.
  • Flash Mob, silenciem el soroll!: activitat adreçada als centres educatius, consisteix en preparar una coreografia conjunta de curta durada on es llenci un missatge relacionat amb la importància de silenciar el soroll. Posteriorment, fer difusió del flash Mob a les xarxes socials amb les etiquetes: #escolasensesoroll i #SSSoroll2019.
  • Mesurem el nostre soroll: l'objectiu de l'activitat és localitzar, identificar i caracteritzar acústicament diferents zones de la ciutat, per tal de disposar de l'informació dels nivells de soroll de diferents àrees i/o espais que siguin dinterès per la ciutadania. 
  • Cerquem el silenci: l’activitat consisteix en identificar i mesurar els nivells acústics de zones i itineraris tranquils acústicament, mitjançant l’ús d’una aplicació mòbil, que generarà una mesura/mesures acústiques i les georeferenciarà, publicant-les posteriorment en un visor.

A través d’aquest enllaç us podeu inscriure i/o adherir a les activitats de la SSS. 

Hi ha d'altres activitats que també poden servir d'inspiració:

  • Activitat per a la ESO "El Sonòmetre": l'IES la Garrotxa de Olot proposa aquesta activitat en la que l'alumnat elabora un registre de dades, a través d'una graella, a diferents parts de l’institut com passadissos, menjador, aula; pati... a diferents hores per tal de saber els decibels que hi ha i conscienciar dels efectes negatius de la contaminació acústica.
  • Activitat per a l'ESO "Prevenció de la Contaminació Acústica": l'Institut Salvador Dalí del Prat de Llobregat proposa una sessió d'aula de 2h per identificar els sons i els sorolls que ens envolten, com afecta el soroll a la nostra salut i quines accions de prevenció podem fer.
  • Activitat AICLE per a primària "Does It Sound Noisy? Experimenting to reduce sound in the classroom": l’Escola Vila Olímpica proposa aquesta activitat que integra continguts d’anglès i de ciència experimental per a 4rt i 5è de primària El seus objectius principals són investigar experimentalment la diferència entre so i soroll, identificar els sorolls més molestos a l'aula, escollir-ne un i experimentar amb diferents materials per tal de minimitzar-lo.
  • Activitat en família "So i silenci": la Llar Els Colors de Els Pallaressos proposa fer fotografia en família sobre el silenci o sobre com poder fer activitats sense que hi hagi contaminació acústica.
  • Fotografiem el silenci a les biblioteques i centres de documentació: L’activitat “Fotografiem el silenci a les biblioteques i als centres de documentació” consisteix en fer fotografies i/o un fotomuntatge on es mostrin diferents fonts de soroll acompanyades d’un missatge o reflexió que promogui la reducció de la contaminació acústica, o fotografies on es posi en valor el silenci a les biblioteques o la relació del silenci amb la lectura. Les fotos s’hauran de compartir a les xarxes socials amb les etiquetes: #bibliosensesoroll i #SSSoroll2019.

I en aquest enllaç trobareu recursos gràfics com cartells, banderoles, banners, salvapantalles, punts de llibre, adhesius, logotips...

Enviadme un correo electrónico cuando las personas hayan dejado sus comentarios –

¡Tienes que ser miembro de Escoles Verdes Barcelona Comarques para agregar comentarios!

Join Escoles Verdes Barcelona Comarques

Aquí trobareu els calendaris de trobades de professorat, trobades d'alumnat, formacions temàtiques i comissions de seguiment del curs 2023-24.

Hi ha 3 calendaris que es distribueixen en els següents territoris:

  • Alt Penedès i Garraf
  • Baix Llobregat
  • Vallès Occidental i Barcelonès

Us recomanem apuntar-vos en les trobades del vostre territori, però si teniu molt d'interès a participar en alguna proposta d'un altre territori ens podeu escriure a escolesverdes@fundesplai.org i fer-nos la petició.

Aquí podeu descarregar els calendaris en format PDF o JPG