La setmana que ve: les abelles i els parcs naturals des de casa

4917259259?profile=RESIZE_584x

La propera setmana coincideixen dues efemèrides que mariden d’allò més bé: El Dia Internacional de les Abelles (el 20 de maig, dimarts) i el Dia Europeu dels Parcs Naturals (el 24 de maig, diumenge). És un bon moment per reflexionar i aprendre més sobre la importància de la biodiversitat i sobre com cuidar els ecosistemes i les espècies que hi viuen és fonamental per a la nostra salut com a espècie.

Les abelles són importantíssimes per les seves funcions dins els ecosistemes. A més de formar part de la dieta d’altres éssers vius, pol·linitzen les plantes per tal que es segueixin reproduint. Molts dels cultius que ens alimenten son pol·linitzats per les abelles. Així, gràcies a elles, els boscos també prosperen.

Els boscos o espais naturals també cuiden les abelles, doncs contenen una gran diversitat de plantes que la gran diversitat d’abelles que existeix necessiten per viure. No hem d’oblidar tampoc el paper dels parcs naturals com a captadors de CO2, i per tant com una ajuda contra el canvi climàtic, que és tant enemic de les abelles com nostre.

Us recomanem doncs una sèrie de recursos que el vostre alumnat pot explorar des de casa o que us poden servir per a planificar activitats.

Com es podem aprendre sobre les abelles?:

  • Què els passa a les abelles?: aquest vídeo explica molt bé i de manera molt divertida la importància de les abelles, que els hi està afectant i què podem fer per millorar la situació.
  • Les abelles de la mel: un pdf que conté un conte il·lustrat que explica la vida de les abelles i que s’acaba amb algunes xifres sobre les abelles i un glossari.
  • Dibuixem abelles amb Let it bee: Let it bee és una entitat dedicada a la fabricació d’hotels d’abelles i que també ofereix xerrades i talles. A la seva web podeu trobar propostes en les que podeu participar online com un concurs de dibuixos d’abelles.
  • Let’s help bees: una proposta didàctica per treballar les abelles i l’anglès de l’ARC del CESIRE.

Quines accions podem fer per ajudar les abelles?:

 

4917252076?profile=RESIZE_584x

Com podem treballar els parcs naturals des de casa?

  • Coneix el Delta del Llobregat amb una webquest: webquest interdisciplinària per a Cicle superior de primària que us convida a apropar-vos, d'una manera diferent, a la bellesa del territori. Aquesta aproximació la farem tot explicant, amb un vídeo, la riquesa del seu medi natural social i cultural a uns personatges que hi han anat d’excursió. Per poder-ho fer, investigarem, a través de la lectura en digital, diverses fonts d’informació; treballarem cooperativament per seleccionar aquelles dades que trobem rellevants; i utilitzarem les tecnologies de l’aprenentatge i el coneixement per tal de compartir allò que hem trobat més rellevant. Veureu que és una bona experiència, molt completa i gratificant.
  • Passejades virtuals per al bosc: estan naixent moltes iniciatives relacionades amb fer passejos virtuals per indrets del planeta i les passejades a boscos constitueixen un sector important. De moment no tenim a l’abast passejades virtuals per als nostres parcs naturals però podeu visitar un bosc europeu en aquesta plataforma o bé, si teniu les ulleres de realitat virtual per a posar-hi el mòbil, descarregar-vos la app VR Forest Relaxation Walking
  • Informació sobre els parcs naturals de Catalunya: aquí trobareu informació sobre tots els parcs naturals de Catalunya. Potser podem investigar quin parc natural tenim a prop i començar a planificar alguna ruta per a quan els puguem visitar. I si ho convertim en un projecte personal o en grup? Podem treballar la cerca d’informació, la lectura i representació de mapes, l’escriptura, les capacitats organitzatives, la salut...

 

 

 

 

 

Enviadme un correo electrónico cuando las personas hayan dejado sus comentarios –

¡Tienes que ser miembro de Escoles Verdes Barcelona Comarques para agregar comentarios!

Join Escoles Verdes Barcelona Comarques

Aquí trobareu els calendaris de trobades de professorat, trobades d'alumnat, formacions temàtiques i comissions de seguiment del curs 2023-24.

Hi ha 3 calendaris que es distribueixen en els següents territoris:

  • Alt Penedès i Garraf
  • Baix Llobregat
  • Vallès Occidental i Barcelonès

Us recomanem apuntar-vos en les trobades del vostre territori, però si teniu molt d'interès a participar en alguna proposta d'un altre territori ens podeu escriure a escolesverdes@fundesplai.org i fer-nos la petició.

Aquí podeu descarregar els calendaris en format PDF o JPG