Dia Mundial dels Oceans: recursos per a totes les edats

Dia Mundial dels Oceans: recursos per a totes les edats

El proper 8 de juny és el Dia Mundial dels Oceans, celebració proclamada per l’Assemblea General de la Organització de les Nacions Unides (ONU). Els oceans cobreixen al voltant de dos terços de la superfície de la Terra i són el veritable pilar de la vida. Generen oxigen, absorbeixen una gran quantitat de les emissions de carboni, regulen el clima, contenen una gran part de la biodiversitat del planeta (es calcula que centenars de milers d’espècies, un 70% d’elles encara desconegudes!), ofereixen menjar i nutrients, i són econòmicament importants per a diverses societats que l’exploten per a l’oci, la pesca o l’extracció d’altres recursos.

Desafortunadament, també estan sotmesos a l’impacte de l’activitat humana, que hi aboca gran quantitat de residus i també sobreexplota els seus recursos, destruint la vida als oceans, acidificant-los i variant les seves dinàmiques de regulació del clima, les marees i la vida.

L’objectiu número 14 dels ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible) de la ONU està relacionat amb la cura i l’explotació responsable dels oceans i de les seves formes de vida. Us oferim alguns recursos que podeu fer servir si voleu aprofitar aquesta efemèride per treballar els oceans amb el vostre alumnat.

5446166065?profile=RESIZE_710x

Algunes notícies o informes com a punt de partida:

  • Dossier El mar, a fons: interessant dossier de El Punt Avui que ens explica com els científics estudien els oceans per a valorar els impactes de l’activitat humana i la repercussió que això pot tenir a les nostres vides
  • Cada día se vierte a los océanos el equivalente a 1.500 camiones cargados de plástico: amb motiu de la Conferència Mundial dels Oceans, aquesta noitícia recull de forma resumida les principals problemàtiques relacionades amb aquest motor del planeta
  • Objectiu 14 dels ODS: en la formulació d’aquest objectiu trobareu moltes dades interessants sobre els oceans, l’impacte humà en els oceans i algunes mesures que caldria prendre

Propostes  de descoberta de ‘aigua i el mar per a educació infantil:

Propostes didàctiques sobre els mars i oceans per primària i secundària:

  • El mar a fons: projecte creat pel CSIC i l’Institut de Ciències del Mar per apropar el coneixement sobre els mars i els oceans a l’àmbit educatiu mitjançant diverses propostes didàctiques. Ofereix molts recursos i propostes didàctiques endreçades per temàtiques
  • Activitats de la Guia Hàbitat per a cicle superior de primària i ESO:
    • Què pesques? (10-16 anys): per a conèixer els principals sistemes de pesca, entendre els diferents impactes de les tècniques de pesca sobre les poblacions de peixos i  entendre els límits d’un recurs renovable. 
    • Un creuer pel mediterrani (10-14 anys): per a descobrir els recursos naturals i culturals del món mediterrani i la seva diversitat, prendre consciència dels problemes ambientals que afecten el mar mediterrani i les seves ribes i reflexionar sobre la necessitat de gestió ambiental per al manteniment dels recursos. 
    • Peripècies del vell marí (a partir de 10 anys): per a entendre que les espècies es poden extingir, comprendre els factors que han incidit en el procés d’extinció d’una espècie mediterrània concreta, suggerir com minimitzar els factors que poden provocar la seva extinció, i conèixer altres espècies en perill d’extinció.

I per als més petits de tots:

  • Us proposem que dibuixeu un oceà meravellós i el vostre animal preferit dels que viuen a l’aigua!5446352268?profile=RESIZE_584x
  • I dos contes:
    • El peix irisat: conte explicat per la companyia Tanaka teatre amb titelles. Coneixereu molts animals del mar i la felicitat que dona compartir
    • Perquè el mar és salat: un conte clàssic explicat amb dibuixos animats que ens explica d’on ve la sal del mar, tot i que potser no és veritat!

 

Enviadme un correo electrónico cuando las personas hayan dejado sus comentarios –

¡Tienes que ser miembro de Escoles Verdes Barcelona Comarques para agregar comentarios!

Join Escoles Verdes Barcelona Comarques

Aquí trobareu els calendaris de trobades de professorat, trobades d'alumnat, formacions temàtiques i comissions de seguiment del curs 2023-24.

Hi ha 3 calendaris que es distribueixen en els següents territoris:

  • Alt Penedès i Garraf
  • Baix Llobregat
  • Vallès Occidental i Barcelonès

Us recomanem apuntar-vos en les trobades del vostre territori, però si teniu molt d'interès a participar en alguna proposta d'un altre territori ens podeu escriure a escolesverdes@fundesplai.org i fer-nos la petició.

Aquí podeu descarregar els calendaris en format PDF o JPG