Dia mundial dels ocells i sortides al medi per a aquest trimestre

Dia mundial dels ocells i sortides al medi per a aquest trimestre

Aquest cap de setmana es celebra el dia mundial de les aus. Les aus juguen un paper fonamental en els ecosistemes, actuant com a dispersores de diferents elements (com llavors, pol·len...) i exercint un control biològic d'algunes espècies (especialment d'insectes). A més son indicadores de la riquesa biològica i de les condicions ambientals, i tenen un valor no només ecològic sinó també cultural. Gràcies a la seva varietat i bellesa han despertat des de sempre la curiositat de moltes persones que s'han apropa't al medi natural amb l'excusa d'observar-les.  

Avui us oferim una sèrie de recursos que podeu fer servir per portar a l'escola l'estudi d'aquests animals tan fascinants:

SORTIDES AL MEDI:

  • Programa Educatiu Vine a conèixer al Robin, el pit-roig del deltaa través de la historia del Robin, els més petits, podran realitzar una visita a un dels espais naturals del Delta del Llobregat. Al llarg del dia les alumnes podran gaudir d’un entorn privilegiat envoltats de natura i podran observar de ben a prop les aus que habiten el Delta del Llobregat. El Programa disposa de diferents propostes pedagògiques adaptades als nivells educatius d'Educació Infantil i Cicle Inicial i Mitjà d’Educció Primària.
    • Vine a conèixer al Robin, el pit-roig del delta (Viladecans)
    • DURADA DE LA SORTIDA: 4h
    • PREU : 225€. Inclou 1 educador/a ambiental i els materials de descoberta.
    • Material didàctic de suport on-line.
    • Informació i reserves: descobrimeldelta@fundesplai.org

  • Programa Educatiu Descobrim el Delta: El programa educatiu Descobrim el Delta permet acostar-se als espais naturals del Delta del Llobregat i la seva rica biodiversitat. En aquest espai natural hi trobem: aiguamolls (estanys i maresmes), la pineda litoral i la platja amb les seves dunes.  Aquests espais naturals tan propers a la ciutat mostren un rica biodiversitat al llarg de tot l’any, però durant l’hivern nombrosos grups d’aus hivernants els utilitzen com zones d’aturada i descans, i és per tant el moment ideal per a observar-los de ben a prop. El Programa disposa de diferents propostes pedagògiques adaptades als nivells educatius de Secundària, Batxillerat i Cicles Formatius. També s'ofereix a grups d'adults.
    • Visita a la Reserva del Remolar-Filipines (Viladecans)
    • DURADA DE LA SORTIDA: 4h
    • PREU : 220€. Inclou 1 educador/a ambiental i els materials de descoberta.
    • Material didàctic de suport on-line.
    • Informació i reserves: descobrimeldelta@fundesplai.org

 

MATERIALS PER A TREBALLAR A L'ESCOLA

  • Materials de la campanya "SOS Nidos": la Societat Española d'Orinotlogia (SEO) llença aquesta campanya de protecció dels nius que trobem a la ciutat i en la que podreu trobar diversos materials per a per aprendre més sobre algunes espècies que trobem a la ciutat, els beneficis que ens generen, la seva biologia, els llocs de cria, identificar-ne els nius i trobar possibles solucions a les molèsties o problemes que ens puguin ocasionar.
  • Projecte Orenetes:  és una iniciativa d'estudi dels ocells i el medi urbà basada en la participació ciutadana i en el seguiment dels nius d'oreneta cuablanca (Delichon urbicum) dels pobles i ciutats de Catalunya, Balears i País Valencià. Hi pot participar l'alumnat de Cicle Superior d'Educació Primària, Educació Secundària o Batxillerat
     
  • Transformem el pati convidant-hi els ocells: en aquest enllaç trobareu consells per a fer menjadores per a ocells que poden transformar el vostre pati.
  • Retallable d'ocells que viuen a les caixes niu: Retallable per a realitzar un mòbil amb diferents ocells que viuen a les caixes niu dels parcs i patis. Es tracta de sis il·lustracions d'ocells (cureta blanca, pit-roig, pardal comú, raspinell, mallerenga emplomallada, mallerenga blava) que poden fer el niu a les caixes que es col·loquen als parcs i patis amb l'objectiu de fomentar-ne la biodiversitat. 
  • 17 aves para 17 ODS: és una publicació elaborada per la Societat Espanyola d’Ornitologia en la que relacionen cadascun dels ODS amb una espècie d’ocell en funció de les seves característiques i la seva forma de vida. D’aquesta manera ens podem apropar als ODS d’una manera diferent i alhora conèixer les fortaleses que mostren i els perills que afronten 17 aus del nostre planeta.

I si teniu curiositat i voleu aprendre més sobre els ocells el cap de setmana, us podeu apuntar a la Celebració del Dia Mundial dels Ocells al Parc Natural de l'Alt Pirineu, que ofereix una sessió de captura, observació i anellament el dissabte i un itinerari i observació d'ocells el diumenge.

 

 

Enviadme un correo electrónico cuando las personas hayan dejado sus comentarios –

¡Tienes que ser miembro de Escoles Verdes Barcelona Comarques para agregar comentarios!

Join Escoles Verdes Barcelona Comarques

Aquí trobareu els calendaris de trobades de professorat, trobades d'alumnat, formacions temàtiques i comissions de seguiment del curs 2023-24.

Hi ha 3 calendaris que es distribueixen en els següents territoris:

  • Alt Penedès i Garraf
  • Baix Llobregat
  • Vallès Occidental i Barcelonès

Us recomanem apuntar-vos en les trobades del vostre territori, però si teniu molt d'interès a participar en alguna proposta d'un altre territori ens podeu escriure a escolesverdes@fundesplai.org i fer-nos la petició.

Aquí podeu descarregar els calendaris en format PDF o JPG