El 5 de juny celebrem el Dia Mundial del Medi Ambient

El 5 de juny celebrem el Dia Mundial del Medi Ambient

El 5 de juny de 2019, Dia Mundial del Medi Ambient, serà un cridat a afrontar un dels majors reptes ambientals del nostre temps: la contaminació de l'aire. Aquest any la Xina serà l'amfitrió d'aquest esdeveniment que ens convida a reflexionar sobre quins canvis podem fer en la nostra vida quotidiana per reduir la contaminació atmosfèrica i així disminuir les emissions de gasos d'efecte hivernacle i beneficiar la salut de les persones. Xina ha demostrat un gran lideratge en afrontar la contaminació atmosfèrica en l'àmbit nacional i aquest compromís per millorar la qualitat de l'aire pot servir d'inspiració a altres països d'arreu del món.

En el marc d'aquest esdeveniment es llença el repte de la mascareta, que es planteja en dues fases:

Fase 1

Del 24 de maig al 4 de juny

  1. Publica una imatge o un vídeo de tu mateix usant una mascareta o protecció a la boca i nas, i anuncia un compromís per un planeta #SinContaminaciónDelAire.
  2. Comparteix-ho a les teves xarxes socials.
  3. Etiqueta a 3 persones, companyies o organitzacions i llença'ls el mateix repte.
  4. Fes servir les etiquetes #DíaMundialDelMedioAmbiente i #SinContaminaciónDelAire en les teves publicacions de xarxes socials i no oblidis etiquetar @onumedioambiente a Instagram o @ONUMedioAmb a Twitter.

Fase 2

Día Mundial del Medi Ambient, 5 de juny

  1. Publica una imatge o un vídeo complint el teu compromís en el Dia Mundial del Medi Ambient.
  2. ¡Encoratja als teus amics a participar en els esdeveniments del Dia Mundial del Medi Ambient a la seva ciutat o a crear els seus propis esdeveniments!
  3. Recorda fer servir l'etiqueta #DíaMundialDelMedioAmbiente i #SinContaminaciónDelAire en les teves publicacions. No oblidis etiquetar @onumedioambiente a Instagram o @ONUMedioAmb a Twitter.

Alguns exemples de compromisos són:

  • Utilitza el transport públic, comparteix vehicle, mou-te amb bicicleta o camina. 
  • Opta per un vehicle híbrid o elèctric, i sol·licita taxis elèctrics. 
  • Apaga el motor quan hagis romandre dins de l'acte estacionat. 
  • Redueix el consum de carn i de productes lactis per ajudar a reduir les emissions de metà. 
  • Composta teus aliments orgànics i recicla les escombraries no orgànica. 
  • Canvia a sistemes i equips de calefacció d'alta eficiència per a la teva llar. 
  • Estalvia energia: apaga els llums i els equips electrònics quan no estiguin en ús. 
  • Tria pintures i mobles sense compostos tòxics.

 

¿Què podem fer des de l'escola?

El Dia Mundial del Medi Ambient pot ser una plataforma perquè les escoles liderin la lluita per un planeta sense contaminació de l'aire. La contaminació de l'aire pot semblar un problema complex, però tots podem fer alguna cosa per evitar-la. Entendre els diferents tipus de contaminació, i com afecten la nostra salut i el medi ambient, ens ajudarà a prendre accions per a millorar la qualitat de l'aire que ens envolta.Un recurs interessant on trobar informació sobre aquesta problemàtica és la web oficial de l'esdeveniment, que proporciona informació sobre els efectes de l'agricultura, les llars, la indústria, el transport i els residus en el medi i en la salut de les persones. Aquesta web també ofereix una guia d'actuació dirigida a escoles, ciutats, ciutadans, governs i empreses. Algunes de les accions que proposa la guia a les institucions educatives són:

  • Organitzar un esdeveniment per plantar arbres durant el Dia Mundial del Medi Ambient en el qual els estudiants portin les seves pròpies llavors. 
  • Demanar als professors que aquest dia es dediquin exclusivament a ensenyar sobre sostenibilitat i qualitat de l'aire.
  • Donar suport als estudiants en la creació de clubs ambientals. Això pot ajudar els joves a ser innovadors i aportar idees per combatre la contaminació de l'aire. 
  • Aprofitar el Dia Mundial del Medi Ambient per comprometre's a fer servir energia renovable.
  • Crear zones als voltants de les escoles en què estigui prohibit estacionar i romandre amb el motor encès.

També us oferim una sèrie de recursos educatius per a treballar la contaminació atmosfèrica. Alguns recursos didàctics:

  • Enlaira't: és un projecte de sensibilització i educació ambiental impulsat per la Plataforma per la Qualitat de l'Aire i produït per Eduxarxa que es dirigeix a l’alumnat d'ESO de Barcelona. S'ha realitzat en tres fases amb diversos instituts i ofereix des de la seva plataforma web una guia didàctica per a treballar la contaminació de l'aire i també unes càpsules audiovisuals on es mostra com diversos instituts han treballat aquesta problemàtica.
  • És brut l'aire que respirem?: proposta didàctica per a primària per ajudar l’alumnat a reflexionar i aprendre sobre la contaminació atmosfèrica, les seves causes i les seves conseqüències. L’activitat parteix dels coneixements previs dels infants i a través de la lectura d’alguns articles, l’experimentació a l’aula, el testimoni de la gent gran i la reflexió sobre diferents fonts de dades, es va descobrint com és l’aire, les seves propietats, la contaminació atmosfèrica, i les possibles accions de millora
  • Una atmòsfera per viure: activitat completa oer a la ESO que treballa el tema de l’atmosfera des de diferents punts de vista. Es combina la vesant més científica amb altres fenòmens o aspectes més propers a ells o més coneguts, com ara el fum del volcà Eyjafjallajökull o la contaminació que produeixen les seves pròpies motos. Es pretén que l’alumnat reflexioni sobre els seus hàbits, sobretot envers al mitjà de transports, i prengui consciència de la importància d’agafar el transport públic, la bicicleta o de caminar per anar d’un lloc a l’altre.

I recursos que podeu fer servir per dissenyar activitats:

  • Com calcular la petjada ecològica: la petjada ecològica és doncs un indicador de de la quantitat d’emissions de gasos d’efecte hivernacle que cada persona, ciutat o territori necessita per obtenir els recursos que consumeix i assimilar els residus que genera. Es calcula a partir de la quantitat d’emissions de gasos d’efecte hivernacle provocades de forma directa o indirecta com a conseqüència d’una activitat o infraestructura humana i es mesura a partir de les tones de CO2 que es desprenen d’aquesta activitat. El resultat es pot expressar en emissions de CO2 o en hectàrees de territori que es necessiten per mantenir una persona o comunitat amb aquest ritme de consum. En aquest enllaç trobareu 5 calculadores per calcular la petjada ecològica

Us apunteu al repte?

Enviadme un correo electrónico cuando las personas hayan dejado sus comentarios –

¡Tienes que ser miembro de Escoles Verdes Barcelona Comarques para agregar comentarios!

Join Escoles Verdes Barcelona Comarques

Aquí trobareu els calendaris de trobades de professorat, trobades d'alumnat, formacions temàtiques i comissions de seguiment del curs 2023-24.

Hi ha 3 calendaris que es distribueixen en els següents territoris:

  • Alt Penedès i Garraf
  • Baix Llobregat
  • Vallès Occidental i Barcelonès

Us recomanem apuntar-vos en les trobades del vostre territori, però si teniu molt d'interès a participar en alguna proposta d'un altre territori ens podeu escriure a escolesverdes@fundesplai.org i fer-nos la petició.

Aquí podeu descarregar els calendaris en format PDF o JPG