10879884667?profile=RESIZE_710x

L'any 2000, davant l'augment dels fluxes migratoris al món, les Nacions Unides van proclamar el 18 de desembre com a Dia Internacional del Migrant amb l'objectiu de difondre informació sobre els Drets Humans i llibertats fonamentals de les  persones migrants i per a implementar mesures per a protegir-les.

 

Les migracions són un fenomen complex i heterogeni. La fam, la pobresa i el desig de prosperitat són alguns dels motius pels quals les persones es desplacen a altres zones del seu país o migren a altres països, però en l'actualitat els factors ambientals són un factor cada cop més decisiu en les migracions forçoses. 

Segons l'Organització Internacional de les Migracions de Nacions Unides (OIM/ONU), les migracions climàtiques "comprenen el trasllat d'una persona o grups de persones que, predominantment pels canvis sobtats o progressius en l'entorn, es veuen obligades a abandonar el seu lloc de residència habitual, o bé opten per fer-ho, ja sigui de forma temporal o permanent, dins d'un estat o travessant una frontera internacional".  

El Centro de Monitoreo de Desplazamiento Interno (IDCM) va xifrar en 40,5 milions el nombre de desplaçaments interns que van tenir lloc l'any 2020. D'aquests, 9,8 milions estan relacionats amb guerres i conflictes violents i 30,7 milions amb desastres i catàstrofes.

La pràcticament totalitat dels factors que causen aquestes migracions forçoses estan relacionats amb el canvi climàtic: inundacions, tempestes torrencials,  huracans, tifons i ciclons, i la pujada del nivell del mar... però també la desertificació i les sequeres extremes que posen en perill les collites i l'alimentació de moltes comunitats i països, les temperatures extremes, els incendis incontrolats i els corriments de terres.

 

Desplaçats interns per desastres naturals l'any 2019


10879884891?profile=RESIZE_710x

Font:  Centro de Monitoreo de Desplazamiento Interno (IDMC)

 

L'emergència climàtica i ambiental és fruit del model econòmic insostenible de les nacions del Nord Global, basat en el creixement econòmic il·limitat i en una economia extractivista i globalitzada. Aquests països "desenvolupats" són els responsables de la major part de les emissions de gasos d'efecte hivernacle, però són els països del Sud Global els més vulnerables i els qui pateixen les pitjors conseqüències socials i ambientals, i són els infants i les dones els que les pateixen amb major gravetat.

En la Conferència Mundial pel Clima COP-27 que s'està celebrant aquests dies a Egipte, són moltes les veus que s'estan alçant en pro de les persones que migren a causa del canvi climàtic i la mateixa I'OIM ha publicat uns missatges per a la COP-27 en els que fa una crida a la comunitat internacional a prendre les mesures necessàries a nivell polític per a protegir les poblacions més vulnerables, entre elles l'assumpció i compromís real per reduir globalment les emissions de CO2 a nivell mundial, per tal d'assolir les fites de l'Acord de París.  En aquest tractat internacional, jurídicament vinculant, adoptat per 196 països en la COP-25 i vigent des de 2016, es va acordar limitar l'escalfament global per sota dels 2º i preferiblement per sota d'1,5º graus centígrads en comparació amb els nivells preindustrials.

En la dècada de 1990 el nombre de migrants ambientals era de prop 25 milions, i tot apunta que en els propers anys augmentaran les migracions climàtiques tant entre regions d'un mateix país com a nivell internacional. El Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC) calcula que l'any 2050 hi haurà 150 milions de refugiats, fruit de les inundacions costaneres, l'erosió costanera i els trastorns agrícoles, és a dir l'1,5 % de la població mundial estimada per a l'any 2050, uns 10 mil milions. La previsió del Banc Mundial, però, és que hi pot haver més de 216 milions de persones migrants interns climàtics, i altres previsons, com les de l'International Enviroenmental Partenrship (IEP), apunten que el nombre de persones desplaçades a tot el món l'any 2050 a causa del canvi climàtic i els desastres naturals podria arribar a 1.200 milions .

Però tal i com afirma l'IPCC en el seu 6è informe, en realitat no es pot preveure amb gaire precisió quina serà la magnitud d'aquests desplaçaments, per la mateixa incertesa en relació a l'evolució futura dels fenòmens climàtics extrems i perquè encara és oberta la finestra d'oportunitat per limitar l'escalfament global, a més del fet que les migracions climàtiques estan estretament relacionades amb factors econòmics, polítics, conflictes bèl·lics, i d'altres, i que en molts països manquen dades oficials sobre els moviments interns. 

En aquest sentit, la justícia climàtica reclama que les mesures de protecció i garantia dels drets humans de les persones migrades han d'anar de la mà amb mesures efectives per mitigar-ne les causes. Tot i que les migrants climàtiques legalment no són considerades com a refugiades, Filippo Grandi, l'Alt Comissionat de l'Onu per als Refugiats declara que "En aquests moments hem de preparar-nos per a mitigar futures necessitats de protecció i prevenier els desplaçaments per desastres". I com diu l'investigador del CSIC, Fernando Valladares, "Los migrantes climáticos deben movernos a actuar en tres frentes: el humanitario, el jurídico, y, sobre todo, el ambiental. Porque no es tanto una cuestión de tratar bien a los migrantes como de evitar que millones de personas tengan que abandonar sus hogares cada año por nuestras emisiones de gases con efecto invernadero."

 

Recull de recursos i propostes didàctiques per treballar el tema de les migracions i el canvi climàtic des d'una perspectiva ecosocial

LECTURES I RECURSOS PER AL PROFESSORAT
PROPOSTES I RECURSOS PER A TREBALLAR AMB L'ALUMNAT

2n cicle d'educació infantil

  • El viaje de Kirima: proposta amb diverses activitats lúdiques en el que mitjançant un taulell de joc, la foca Kirima fa un viatge per descobrir les causes del canvi climàtic. Descàrrega del material
  • Un món en moviment Recull de recursos educatius sobre la ciutadania global, les interculturalitats i les migracions forçoses. Aquesta proposta pedagògica d'Entrecultures està estructurada en blocs d'activitats per franges d'edat, des dels 4 fins als 18 anys.

Educació primària                                                                                                         

  • Acción por el clima: una presentació del CEIP Santo Domingo per introduir de forma senzilla el tema del canvi climàtic, amb propostes d'activitats força10879888463?profile=RESIZE_400x interessants.
  • El reto climático (7-11anys). Proposta didàctica  centrada en les conseqüències que el canvi climàtic té sobre les persones, com resisteixen, responen i s'hi adapten. És un material pensat per treballar en 6 sessions però es pot reduir i adaptar fàcilment. Totes les fitxes dels recursos i les activitats estan incloses en la programació de la sessió.  Descàrrega de la Guia.        Descàrrega de les imatges de suport de les activitats

Primària, Secundària i Batxillerat

  • Materiales para el aula: MIGRACIONES CLIMÁTICAS. Propostes elaborades pel col·lectiuTeachers For Future (TFF) i membres del projecte "Educació per a la Llibertat" d'OPENS ARMS. Conté propostes didàctiques diferenciades per a primària i per a secundària i Batxillerat.
  • Un món en moviment: Recull de recursos educatius sobre la ciutadania global, les interculturalitats i les migracions forçoses. Aquesta proposta pedagògica d'Entrecultures està estructurada en blocs d'activitats per franges d'edat, des dels 4 fins als 18 anys.
  • El viaje de su vida. Proposta didàctica sobre les migracions forçoses  i el seu impacte enels infants. Està pensada per dur-se a terme en 2 sessions consecutives, i és adequada per a cicle superior de primària i ESO, i adaptable també per a Batxillerat i Cicles.
  • El dret d'asil: totes les persones podem ser refugiades. Maleta pedagògica de la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat. En l'apartat Altres recursos trobareu una guia pedagògica sobre vulneracions de drets ambientals i desplaçaments forçats, i també contes per a l'alaumnat de primària sobre la defensa dels drets ahumnas i ambientals.
  • Asilo y refugio. Guía de recursos educativos para el profesorado. Està estructurada en 3 blocs, el primer introdueix el marc conceptual, orientacions i reflexions per al professorat, el segon amb propostes per a l'aula i el tercer bloc amb propostes de sensibilització i participació social .(CEAR, Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat

Educació secundària: ESO i Batxillerat

  • El reto climático (11-14 anys). Proposta didàctica  centrada en les conseqüències que el canvi climàtic té sobre les persones, com resisteixen, responen i s'hi adapten. És un material pensat per treballar en 6 sessions però es pot reduir i adaptar fàcilment. Totes les fitxes dels recursos i les activitats estan incloses en la programació de la sessió.  Descàrrega de la Guia.        Descàrrega de les imatges de suport de les activitats10879887682?profile=RESIZE_400x
  • Qué es el cambio climático? Aproximació bàsica al canvi climàtic i les seves conseqüències sobre les persones i la resta d'espècies i sensibilització envers l'emergència climàtica. Es plantegen 4 sessions, però és un material fàcilment adaptable a altres ritmes. (Fuhem).
  • ¿Cuál es el límite de la seguridad climàtica? (FUHEM). Es tracta d'una activitat d'1 sessió que té com objectiu comprendre que el canvi climàtic no és un fenomen lineal i què és el llindar de seguretat climàtica que cal garantir per evitar bucles de retroalimentació. (Edat recomanada: a partir de 4rt d'ESO)
  • Guia Didáctica Emergència Climática: conté 8 propostes pedagògiques per treballar la temàtica de forma transversal i des de la perspectiva de jústicia global. Editada per Edualter i Entrepobles
  • Atlas de Justicia Ambiental: Es tracta d'un mapa interactiu que registra més de 2.000 conflictes socioambientals en tot, creat el 2012 per la Universitat Autònoma de Barcelona. Els conflictes es poden filtrar per països, tipologia o altres ítems i la llegenda és molt complerta, ja que per a cada conflicte descriu els agents implicats, l'impacte ambiental, i altres paràmetres
  • Joc "Migraciones climáticas": una altra proposta de TFF i OPEN ARMS, taulell, cartes i instruccions descarregables i imprimibles.
  • La meva pell: documental amb el relat de vuit dones migrants que expliquen la seva experiència i que posa el focus en l'acollida i la doble discriminació pel fet de ser migrant i dona. Disponible també en castellà i anglès

 

 

10879888692?profile=RESIZE_584x

Enviadme un correo electrónico cuando las personas hayan dejado sus comentarios –

¡Tienes que ser miembro de Escoles Verdes Barcelona Comarques para agregar comentarios!

Join Escoles Verdes Barcelona Comarques

Aquí trobareu els calendaris de trobades de professorat, trobades d'alumnat, formacions temàtiques i comissions de seguiment del curs 2023-24.

Hi ha 3 calendaris que es distribueixen en els següents territoris:

  • Alt Penedès i Garraf
  • Baix Llobregat
  • Vallès Occidental i Barcelonès

Us recomanem apuntar-vos en les trobades del vostre territori, però si teniu molt d'interès a participar en alguna proposta d'un altre territori ens podeu escriure a escolesverdes@fundesplai.org i fer-nos la petició.

Aquí podeu descarregar els calendaris en format PDF o JPG