S'apropa l'estiu! Propostes ambientals per a gaudir del temps lliure

Arribem a la fi de curs i venen algunes setmanes de planificació i d'altres de descans. Us deixem algunes activitats per a fer l'estiu, per petits, grans i famílies, per seguir guadint i tenint cura de la natura.

 

Activitats guiades:

 

Ecoturisme:

A casa:

  • Vacances en Família: La Fundació Catalana de l'Esplai disposa de diverses colònies en família a les millors instal·lacions de natura i amb un complet programa d'activitats d'educació ambiental! Disposen de cases de colònies, albergs i terrenys d'acampada en indrets de gran interès natural, com les Guilleries, el Montseny, la Serra de Busa, el Berguedà, Montserrat, el Ripollès...
  • Arrèlia:  iniciativa d'economia social de les ONGs ambientals, sense afany de lucre i que té com a objectiu conservar els espais naturals de Catalunya. Ens conviden a planificar una estança ecoturística gaudint de la natura i el paisatge acompanyats de les ong's que treballen en projectes de conservació i custòdia. Una experiència enriquidora amb la qual, a més a més, es dóna suport a la conservació de la natura i al desenvolupament de l'economia local.

A països llunyans:

  • Alma mochilera: si us agraden els viatges d'aventura i conèixer altres països i cultures, aquesta agència proposa una manera diferent de viatjar on el viatger és el protagonista de la seva aventura i es segueix una filosofia de turisme sostenible que enriqueixi l'economia del país de destinació, realitzant rutes allunyades dels clàssics paquets turístics.

 

3015295357?profile=RESIZE_710xCasals, colònies i voluntariats:

  • Encerta l'Estiu: La Fundació Catalana de l'Esplai posa en marxa un ambiciosa campanya d'estiu amb més de 1.000 tandes d'activitats per a infants, joves i famílies com casals per gaudir de l'estiu a prop de casa d'una forma divertida i participativa, colònies per estar en contacte amb la natura o camps de treball per participar en projectes ambientals i compartir experiències.
  • Projecte boscos de muntanya: una entitat sense ànim de lucre que treballa per la conservació i la millora dels boscos i paisatges de muntanya als Pirineus catalans i que forma part de la Fundació Bergwaldprojekt, nascuda a Suïssa el 1987.Organitzen estades de voluntariat per a adults al Pirineu, integrant els participants en les tasques de gestió forestal. 

 

Passejades per la natura:

 

Documentals i videojoc ambientals:

  • World Rescue Game: un videojoc narratiu i basat en la investigació inspirat en els Objectius de desenvolupament sostenible de les Nacions Unides. Mitjançant un joc de ritme ràpid establert a Kenya, Noruega, Brasil, Índia i Xina, els nens i nenes reuniran i ajudaran a cinc joves herois i els ajudaran a resoldre problemes globals, com ara el desplaçament, la malaltia, la desforestació, la sequera i la contaminació, a nivell de comunitat. I de pas, practiquem l'anglès!
  • Què és el canvi climàtic?: documental per a explicar els petits que és el canvi climàtic.
  • Comprar, llençar, comprar: basant-se en una acurada recerca de més de tres anys, i utilitzant imatges d'arxiu molt poc conegudes, el documental "Comprar, llençar, comprar" (2010) relata la fascinant història de l'Obsolescència Programada des dels seus orígens cap a 1920 (quan es va formar un càrtel per limitar la vida útil de les bombetes elèctriques) fins a casos actuals que afecten a productes electrònics de darrera generació (iPods, impressores...) passant per la misteriosa desaparició de les mitges de niló a prova de carreres
  • GAIA · La Gran Mare: és un documental de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya de 48' sobre l'origen, l'evolució i el futur de la Terra, amb èmfasi en els conceptes geològics i el paper de la vida i dels humans. Els fets i les idees es mostren mitjançant il·lustracions i animacions així com filmacions realitzades en llocs com museus i paisatges rellevants. També s'hi exposen les amenaces a la sostenibilitat del planeta.
  • Entre el cel i la terra. La guerra dels aiguamolls: Reportatge sobre la lluita per salvar els Aiguamolls de l’Empordà de la pressió urbanística (1976) i sobre com es va aconseguir la protecció dels Aiguamolls de l’Empordà (59′ 44″).
  • La degradació del litoral català: Comparació, a partir de diverses imatges (preses amb només quatre anys de separació) que mostren un alarmant empobriment d’algunes zones del fons marí del litoral català. Produït pel programa El medi ambient. (3′ 04″)
  • El vincle amb la terra. Paisatges: Reportatge sobre el patrimoni natural de la península Ibèrica. Recorregut per espais espanyols dignes de ser protegits: El Cañón de Río Lobos, les Bardenas Reales, el Pinar de Rodeno o Cabo Vilán.  (25′ 35″)
  • El menjar que llencem: cocumental produït per Tony Comity, centrat a França però que presenta una realitat molt pròxima a tota Europa i al món occidental en general. És una reflexió sobre el contrast abismal que hi ha entre la crítica situació de les famílies per la crisi, la precarietat nutritiva als països en vies de desenvolupament i la nostra manera de consumir. Interessant per l’educació sobre consum responsable. El reportatge, emès per 30 minuts de TV3, és presentat en 3 fragments al Youtube: El menjar que llencem 1.2 (15’21”),  El menjar que llencem 2.a (7´34″), El menjar que llencem 2b (8´06″). Els tres fragments es van enllaçant.
  • El gust pel rebuig: documental sobre el menjar que llença la indústria alimentària i la cadena de distribució, útil per reflexionar sobre els milions de tones d’aliments llençats. Sobre aquesta situació calen actuacions a tres escales: consumidors; majoristes-minoristes i productors; polítics. Reportatge de Valentin Thurn, (54’48”)
  • Ciberbasura con fronteras: Europa genera prop de 50 milions de tones d’escombraries electròniques i bona part acaba en abocadors d’Àfrica i Àsia (42’15”).

Lectures:3015302343?profile=RESIZE_710x

  • 4 lectures ecologistes crítiques per als més grans: Històricament, els moviments ecologistes han viscut friccions amb altres lluites polítiques. Actualment, però, molts assagistes i activistes busquen la manera d’integrar causes diverses i facilitar la cooperació mútua. L’economia feminista, per exemple, integra en els seus fonaments la preocupació pel medi ambient. La llista de lectures que s'ofereix en aquest article contribueix a enfortir aquests ponts entre causes. A ‘La naturaleza es un campo de batalla’, per exemple, el sociòleg Razmig Keucheyan insisteix en el concepte de ‘racisme ambiental’, l’exposició desigual a la contaminació per motius d’ètnia i de classe. A ‘La empresa criminal’, per altra banda, es relata com els abusos empresarials juguen un paper significatiu en el deteriorament del planeta i de les condicions de vida dels seus habitants
  • 10 llibres sobre medi ambient: un recorregut per diversos volums des de l'inici de l'educació ambiental fins a avui dia per a llegir envoltats de natura
  • Llibres d'educació ambiental per a nens i nenes de primària: selecció de llibres sobre educació ambiental per nens i nenes de 5 a 10 anys.
  • Contes infantils sobre el respecte al medi ambient: recull de contes per als més petits per a ajudar-los a entendre la importància del respecte a la natura i el medi ambient. 

 

Us desitjem unes bones vacances!

 

Enviadme un correo electrónico cuando las personas hayan dejado sus comentarios –

¡Tienes que ser miembro de Escoles Verdes Barcelona Comarques para agregar comentarios!

Join Escoles Verdes Barcelona Comarques

Aquí trobareu els calendaris de trobades de professorat, trobades d'alumnat, formacions temàtiques i comissions de seguiment del curs 2023-24.

Hi ha 3 calendaris que es distribueixen en els següents territoris:

  • Alt Penedès i Garraf
  • Baix Llobregat
  • Vallès Occidental i Barcelonès

Us recomanem apuntar-vos en les trobades del vostre territori, però si teniu molt d'interès a participar en alguna proposta d'un altre territori ens podeu escriure a escolesverdes@fundesplai.org i fer-nos la petició.

Aquí podeu descarregar els calendaris en format PDF o JPG