Arriba la Biomarató 2019: del 26 al 29 d’abril!

 

La Biomarató és un esdeveniment de varis dies en el que ciutadans de diferents ciutats i pobles registren el major nombre possible d’observacions biodiversitat utilitzant la plataforma de ciència ciutadana Natusfera, un quadern de camp per al mòbil, una xarxa social naturalista i una plataforma molt potent per al seguiment de la biodiversitat. Aquesta biomarató s’emmarca dins d’una competició internacional anomenada City Nature Challenge (CNC) que involucra a 162 ciutats de tot el món (casi 100 més que l’any passat), incloent Barcelona (AMB), Pamplona y Banyoles. Al finalitzar el CNC, la ciutat amb més registres d’observacions naturalistes identificades resultarà guanyadora.

 

A les biomaratons es pot participar individualment o en grup durant tots els dies, mentre que els centres educatius participaran al llarg de les seves hores lectives.

Com podeu participar les escoles?

  1. Registra’t a Natusfera des de l’ordinador o amb l’app (disponible per a Android i per a iOS) des de l’escola.
  2. Uneix-te al projecte Biomarató (CNC 2019) del teu municipi (buscar-lo a Cerca projectes...)*.
  3. Del 26 al 29 d’abril, surt al pati, al jardí o al parc del costat de l’escola i realitza el màxim d’observacions de qualsevol tipus d’ésser viu que vegis! Poden ser plantes, animals, fongs… o qualsevol altra evidència de vida (petxines, closques, empremtes…).
  4. Assegura’t de registrar la localització de l’ésser viu per poder georeferenciar la fotografia. Sí no es disposa de dispositius electrònics com tauletes o mòbils, també es pot fer amb càmeres digitals i després entrar les fotografies indicant la ubicació de manera manual.

El resultat final serà que milers de persones de tot el món sortiran a observar la natura al seu voltant. Els resultats de la competició es faran públics el dilluns 6 de maig de 2019.

És una oportunitat de convertir-se en un/a ciutadà/ana científic/a d’una manera divertida i lúdica. Les observacions registrades en Natusfera quedaran disponibles per a tothom i, posteriorment, passaran a formar part de GBIF (Infraestructura Mundial d’Informació en Biodiversitat, per les sigles en anglès), que amb gairebé 900 milions de registres constitueix la major xarxa mundial de dades de biodiversitat. D’aquesta manera les dades seran útils per a la ciència i per afavorir la conservació de la naturalesa de les nostres ciutats. 

 

*Si la teva escola NO es troba en un municipi adherit a la Biomarató, cap problema! També et pots sumar a la plataforma i crear el teu propi projecte o llista d'espècies per l’escola, del tema que més us agradi o que vulgueu treballar!

El més sorprenent i interessant és que no s’ha de tenir coneixements de biodiversitat o saber quina espècie s’està fotografiant per poder participar. Si no saps quines espècies estàs observant, pots pujar-la a Natusfera activant l’ajuda de la comunitat (casella "Ayuda por favor") perquè aquesta te l’identifiqui. Us suggerim: 

  • Crear llistes: Les llistes son simplement inventaris de grups d’éssers vius (no observacions). Per exemple, es podria crear una llista anomenada "Els ocells preferits de la classe de 4rtB " y afegir les imatges dels ocells que heu pogut observar amb la classe durant el pati o fent una sortida al parc més proper. Altres exemples serien: “Plantes del jardí de l’escola”, “Insectes que trobem a l’hort la classe de 1er”, “Papallones del parc”, “Les flors més maques del jardí de l’escola”, etc.
  • Crear un projecte: Els projectes són col·leccions d’observacions de nombroses persones associades a un propòsit comú. Si t’interessa recol·lectar observacions per ajudar a respondre una pregunta d’investigació concreta, o si vols utilitzar col·lecciones de dades com a forma de transmetre idees, t’interessa unir-te a un projecte o crear-lo de nou en funció dels teus objectius a treballar. Exemple: “Catàleg florístic de l’escola Artur Martorell”, “Espècies exòtiques a Can Rigal”, “Biodiversitat entorn proper Maristes Montserrat” etc.

Els tèstings fotogràfics tenen com a objectius aportar dades per a la ciència, la divulgació i la conservació i és una de les millors maneres d’apropar als alumnes al coneixement del medi i, alhora, és una manera respectuosa aproximar-se a la natura i de gran valor didàctic. Val la pena fotografiar tant espècies molt comunes, com coloms o pardals com espècies exòtiques. L’important és augmentar el coneixement de la biodiversitat urbana, així que totes les espècies compten, sigui quina sigui la seva abundància o raresa. A més, les observacions d’espècies no natives o exòtiques són molt importants pel seu potencial invasor. Aquestes observacions són especialment valuoses per conèixer la seva distribució.

Per més informació, consulteu la “Guia per professors/es” o cliqueu aquí per informació més general.

Enviadme un correo electrónico cuando las personas hayan dejado sus comentarios –

¡Tienes que ser miembro de Escoles Verdes Barcelona Comarques para agregar comentarios!

Join Escoles Verdes Barcelona Comarques

Aquí trobareu els calendaris de trobades de professorat, trobades d'alumnat, formacions temàtiques i comissions de seguiment del curs 2023-24.

Hi ha 3 calendaris que es distribueixen en els següents territoris:

  • Alt Penedès i Garraf
  • Baix Llobregat
  • Vallès Occidental i Barcelonès

Us recomanem apuntar-vos en les trobades del vostre territori, però si teniu molt d'interès a participar en alguna proposta d'un altre territori ens podeu escriure a escolesverdes@fundesplai.org i fer-nos la petició.

Aquí podeu descarregar els calendaris en format PDF o JPG