El Dia Mundial de les Aus Migratòries contra la contaminació per plàstics

Aquest cap de setmana es celebra el Dia Mundial de les Aus Migratòries. Aquest dia es celebra dos vegades l'any, el segon dissabte del mes de maig i de l’octubre, per a la consciènciació de la població sobre la conservació de les aus migratòries i els seus hàbitats, sensibilitzant sobre les amenaces a les que s’enfronten i informant sobre la seva importància ecològica i la necessitat de cooperar per conservar-les. Des de l'any 2018 convergeixen en aquesta celebració  dues campanyes: la Dia Internacional de les Migracions i el Dia de les Aus Migratòries, dirigit per la Environment for the Americas (EFTA), i l’Acord sobre la Conservació de les Aus Aquàtiques i Migratories d’Àfrica i Euràsia (AEWA) de la Convenció sobre la Conservació de les Espècies Migratories d’Animals Silvestres (CMS).

En 2019, la campanya es focalitza en protegir les aus de les agressions que pateixen per la presència de plàstics en els seus habitatges, sota el títol: "Protegeix les aus. Fes alguna cosa pràctica contra la contaminació per plàstics ”.

Es diu que les aus són un indicador de la salut del planeta. Hi ha dades preocupants com que el 90 % de les aus marines de tot el món tenen trossos de plàstic als seus intestins, i que cada any moren 1 milió d'aus marines per efectes del plàstic, una tendència que està en augment. Les poblacions d'aus migratòries d'Europa i Àfrica s'han reduït un 80% en 30 anys. Tot i així, la darrera dècada les poblacions d'aus aquàtiques europees, africanes i asiàtiques han augmentat gràcies a les accions de conservació dutes a terme en diversos països que formen part de les seves rutes migratòries.


Què podeu fer com a Escoles Verdes?

Aquest any les Escoles Verdes han fet un gran treball al voltant de la contaminació per plàstics. La cita del Día Mundial de les Aus Migratòries pot servir com a excusa per a relacionar les mesures de reducció de plàstic amb la cura d'aquests animals.

També es poden realitzar diverses activitats relacionades amb la observació  o cura d'aus o participar en projectes de ciència ciutadana relacionats amb elles. Alguns recursos que us poden servir són:

  •  Projecte orenetes: és un programa de seguiment d'ocells obert a la participació de qualsevol persona o col·lectiu i centrat en l'estudi dels nius d'oreneta cuablanca dels nostres pobles i ciutats.
  • Projecte Nius: és una iniciativa de ciència ciutadana centrada en el seguiment de la nidificació dels ocells i els seus canvis al llarg del temps.
  • Caixes niu: Una caixa-niu és una estructura artificial que pot ser utilitzada pels ocells que fan niu a les cavitats dels arbres o de les roques. Les caixes-niu es col·loquen per a diverses espècies d'ocells més o menys amenaçades i beneficioses per l'home (mallerengues, picasoques blaus, colltorts, raspinells, papamosques, pit-roigs, cotxes, xots, mussols, gamarussos, xoriguers, gaigs blaus, puputs, xixelles, etc.), però sovint també les ocupen altres ocells oportunistes que podrien nidificar perfectament en altres llocs (pardals o estornells principalment). En aquest enllaç trobareu informació sobre com construir-les i utilitzar-les.
  • La migració dels ocells en temps real: El 9 d’abril es va posar en marxa la versió en temps real del visor web de l'EuroBirdPortal (EBP). Ara ja es poden veure els moviments dels ocells mentre migren per Europa en el mateix moment en què està passant! El visor mostra la distribució, setmana a setmana, de 105 espècies d'ocells en mapes animats que van des de gener de 2010 fins a la setmana actual. Tot s'actualitza un cop al dia gràcies a la darrera informació recollida pels portals socis de l'EBP: 120.000 noves observacions d'ocells al dia, uns 45 milions cada any. Amb aquest nou visor, l'EBP ha aconseguit una fita mundial en la mobilització de dades de ciència ciutadana, liderada per dues institucions catalanes: l'Institut Català d'Ornitologia (ICO) i el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC).

I si participeu de les xarxes socials, a nivell mundial es demana que es difongui aquesta campanya amb les etiquetes #WorldMigratoryBirdDay, # WMBD2019 i es pot fer el seguiment a:

TWITTER: @WMBD, #WorldMigratoryBirdDay, # WMBD2019
FACEBOOK: fb.com/worldmigratorybirdday
YOUTUBE: youtube.com/WMBDampanya
INSTAGRAM: instagram.com/worldmigratorybirdday

 

 

 

 

Enviadme un correo electrónico cuando las personas hayan dejado sus comentarios –

¡Tienes que ser miembro de Escoles Verdes Barcelona Comarques para agregar comentarios!

Join Escoles Verdes Barcelona Comarques

Aquí trobareu els calendaris de trobades de professorat, trobades d'alumnat, formacions temàtiques i comissions de seguiment del curs 2023-24.

Hi ha 3 calendaris que es distribueixen en els següents territoris:

  • Alt Penedès i Garraf
  • Baix Llobregat
  • Vallès Occidental i Barcelonès

Us recomanem apuntar-vos en les trobades del vostre territori, però si teniu molt d'interès a participar en alguna proposta d'un altre territori ens podeu escriure a escolesverdes@fundesplai.org i fer-nos la petició.

Aquí podeu descarregar els calendaris en format PDF o JPG