10890940869?profile=RESIZE_584x

Quan parlem de sostenibilitat no només ens referim al món natural, sinó també a la sostenibilitat social, relacionada amb la justícia global, la no discriminació, la cultura de la pau... L’Objectiu de Desenvolupament Sostenible número 5 afronta el repte de la igualtat de gènere.  Interpel·la a Aconseguir la igualtat de gènere i empoderar totes les dones i nenes. Cap persona hauria de patir discriminació a causa de la seva identitat de gènere o a la diversitat sexual. Aprofitant que s'acosta el 25N, us oferim aquesta publicació amb recursos per poder preparar activitats pel dia 11 ed febrer, dia de la dona i la nena a la ciència.

10890230663?profile=RESIZE_710x

Des de l’any 2015 se celebra el  Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència. Com la resta d’activitats humanes, la ciència està sotmesa als biaixos de gènere que genera la nostra societat patriarcal. L’objectiu d’aquest dia és promoure la participació plena i en condicions d'igualtat de les dones i les nenes en la ciència.

10890230675?profile=RESIZE_180x180A les escoles del món occidental es realitzen estudis sobre la percepció dels científics amb visió de gènere des de la dècada dels anys 60. L’estudi més replicat és l’anomenat Draw a Scientist (dibuixa un científic), que consisteix a demanar als nens i nenes que dibuixin una persona que es dedica a la ciència. En els darrers 50 anys el nombre d’alumnes que dibuixen una científica dona ha anat incrementant, però el curiós és que si mirem el percentatge d’alumnes que dibuixa un home respecte a l’edat dels alumnes que fan el test, aquest percentatge augmenta del 50 al 80% entre els 6 i els 16 anys. Això vol dir que les noies adolescents imaginen majoritàriament homes quan se’ls demana que visualitzin una persona científica, i que aquest biaix es genera en la seva socialització entre els 6 i els 16 anys, és a dir, a l’etapa escolar.

A aquesta percepció hi contribueixen diversos factors. D’una banda, rebem una gran quantitat d’informació audiovisual que reforça l’estereotip del científic com un home blanc, asocial, d’intel·ligència superior (un geni) i d’aspecte estrambòtic. De l’altre, l’alfabetització científica que es realitza a l’escola mostra també un model esbiaixat de l’activitat científica i còmplice de la invisibilització del paper de les dones en la ciència. Els descobriments científics es presenten generalment com a un producte acabat, elaborat per homes genials i aliè al context social, però la ciència és una activitat humana que es fa en comunitat i que genera un coneixement en constant canvi.

10890231866?profile=RESIZE_710x

 

En el món laboral científic, les dades mostres que les dones no tenen tanta presència ni tant poder com els homes, i cobren menys per a fer les mateixes tasques. Presentem algunes dades:

  • A l’estat Espanyol només un 26,4% de les professionals científiques i tecnòlogues són dones. Per sobre de la mitjana europea, que és del 19,8%, però encara insuficient.
  • Les dones que ocupen càrrecs directius en les empreses tecnològiques estan més qualificades que els seus homòlegs homes. Els hi costa més arribar i quan ho fan cobren menys.
  • La bretxa salarial pot arribar fins al 32,33% en professions tècniques. A Catalunya una dona que treballi en aquest sector cobra de mitjana un 18,6% menys que un home per fer la mateixa feina. (Informe de la Generalitat de Catalunya 2016: Evolució de la bretxa salarial de gènere)
  • Només hi ha un 7% de dones en les cúpules directives de les grans empreses tecnològiques, tot i que la Comissió Nacional del mercat de valors recomana un mínim del 30% de dones en aquest consell. En un món equitatiu, el percentatge hauria de ser proper al 50 %.
  • En el món de la investigació universitària hi ha paritat en el moment professional d’entrada, en les posicions d’ajudant doctor, però el percentatge de dones es redueix al 24% si analitzem les posicions de professor catedràtic (La mujer en la ciencia española, en datos y gráficos) Només hi ha un 8% de rectors dones.
  • De cada deu persones investigadores al món només 3 són dones. Hem de recordar que les dones som aproximadament el 50% de la població.

 Garantir a les dones el dret d’accés a la carrera científica és un tema d’igualtat, però també està demostrat que els  equips mixtos són més eficaços i obtenen resultats més vàlids per a la majoria de la població. També cal revisar els protocols de recerca per a incloure les particularitats de la diversitat sexual dels usuaris finals d’aquests productes tecnològics o mèdics (com el cas sonat de la simptomatologia de l’infart o d’alguns medicaments nocius per a dones, o la rectificació en els cossos dels dummies per a les proves de seguretat en vehicles).

 

Davant d’aquest repte, què podem fer a l’escola?: idees i recursos

  1. Visibilització

Només el 7,5% dels referents culturals i científics que apareixen als llibres de text de la ESO (article). Cal visibilitzar el treball que fan les dones en el món de la ciència i la tecnologia, i també les aportacions fetes per dones.

10890233663?profile=RESIZE_584x

  • Donesiciencia.cat: plataforma que aplega recursos i webs dedicats a aquesta temàtica
  • Aquí trobareu algunes pioneres amb descobriments o invents de molta rellevància. Sabíeu que el GPS o el wi-fi no existirien si no fos pel treball de la Hedy Lamar? O que els púlsars van ser descoberts per Jocelly Bell Burnell ?
  • Recull de llibres: aquí trobareu alguns llibres que ajuden a visualitzar les aportacions de les dones al món científic
  • Recull de pel·lícules: i aquí algunes pel·lícules, però vigileu! La visibilització de les científiques com a superdones pot generar l’efecte contrari, per això us recomanem donar un cop d’ull al següent apartat on parlem de les referents
  • Línia del temps de dones científiques i calendari de dones científiques: un recull de dones científiques realitzat per les escoles de l’A21 escolar de Sabadell
  • Altres idees per visibilitzar: recerques bibliogràfiques, exposicions col·laboratives, fer presents les dones en temes que ja expliquem, pòsters, campanyes, publicacions a les xarxes...

 

  1. Referents

Aprenem per socialització i models de referència. S’ha comprovat que l'interès de les nenes per la ciència i la tecnologia es duplica quan tenen referents femenins. Cal oferir a les nenes models en què es puguin reflectir, amb qui tinguin coses en comú i qui els pugui explicar com van arribar a ser científiques

10890234258?profile=RESIZE_710x

  • 100tífiques: iniciativa de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) i el Barcelona Institute of Science and Technology (BIST), amb la col·laboració del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, per a la visibilització del paper de la dona a la ciència. En el seu web trobareu iniciatives i recursos.
  • Participeu al #100tífiques: per cinquè any consecutiu, el divendres 10 de febrer 2023, previ al Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència, els centres escolars de tot el país tindran l’oportunitat de connectar i conèixer investigadores de l’entorn de l’empresa, centres de recerca i universitats de Catalunya i el món. Us podeu inscriure aquí . Enguany es mantindrà l’experiència de l’alumnat amb el contacte directe amb una investigadora, tecnòloga, directiva o emprenedora científica que oferirà una xerrada centrada en la seva trajectòria professional i personal. Podreu triar en quina modalitat voleu la xerrada -virtual o presencial.
  • Skype a scientist: ​una base de dades de milers de científics i que els ajuda a connectar-se amb aules, famílies, biblioteques, esplais i molt més a tot el món! Ofereixen als estudiants l'oportunitat de conèixer un científic real i obtenir les respostes a les seves preguntes directament des de la font.
  • Altres idees per aportar referents: tenim alguna mare (o germana, tieta...) entre les famílies de l’escola que treballi en ciència? Li podem fer una entrevista o ens pot explicar alguna cosa? 
  1. Discurs

El llenguatge construeix, modela, reforça o canvia les nostres maneres de veure el món. La nostra manera de parlar pot reforçar els estereotips de gènere. Siguem conscients del llenguatge i vigilem el nostre discurs... També podem revisar els materials que fem servir.

  • Redefining Women Icon Collection: hi trobareu un conjunt d’icones que mostren dones amb rols on normalment es representen homes (posicions de poder, situacions laborals, aspectes creatius...)

10890234872?profile=RESIZE_710x

  • Guia per l’ús del llenguatge no sexista: guia per a l’ús no sexista del llenguatge de la Universitat Autònoma de Barcelona
  • Altres recursos sobre el discurs: no parlem sempre en masculí a la classe de ciències o tecnologia, podem parlar de persones científiques, les científiques...
  1. Autoeficàcia

10890235266?profile=RESIZE_710xDiversos estudis demostren que les noies tenen percepcions d’autoeficàcia menors que els nois (article). En igualtat de nota, per exemple, les noies tenen una probabilitat inferior de reconèixer que són bones. Cal reforçar la confiança de les noies i mostrar-les que són tan capaces com els nois per a la ciència i la tecnologia.

  • Algunes idees sobre l’autoeficàcia basades en estudis d’observació del professorat:
    • Donem el mateix tipus de feedback, espai i temps a nois i noies
    • No atribuïm els èxits del nois a la genialitat i a les noies a la capacitat de treball
    • No mostrem la nostra angoixa cap a certes matèries (com les mates), ja que sovint les noies empatitzen amb aquesta ansietat
    • Donem a les noies oportunitats de joc i d’èxit relacionades amb les ciències i la tecnologia
    • Promovem projectes STEAM relacionats amb el bé comú, doncs així enganxarem més a les noies
  1. Treball explícit de la qüestió de gènere

10890235470?profile=RESIZE_710xQuan ensenyem ciència sovint no l’expliquem com una activitat humana que pertany al teixit social, polític i econòmic, i amb biaixos de diversos tipus, entre ells el de gènere. Detallem com funciona la ciència i fem ciència a l’escola. Reflexionem alguna vegada sobre les influències socials i culturals en la producció del saber científic.

 

 

#100tífiques                 #donaiciencia                   #ods7                 #diadeladonailaciencia

10890232655?profile=RESIZE_710x

 

 

Enviadme un correo electrónico cuando las personas hayan dejado sus comentarios –

¡Tienes que ser miembro de Escoles Verdes Barcelona Comarques para agregar comentarios!

Join Escoles Verdes Barcelona Comarques

Aquí trobareu els calendaris de trobades de professorat, trobades d'alumnat, formacions temàtiques i comissions de seguiment del curs 2023-24.

Hi ha 3 calendaris que es distribueixen en els següents territoris:

  • Alt Penedès i Garraf
  • Baix Llobregat
  • Vallès Occidental i Barcelonès

Us recomanem apuntar-vos en les trobades del vostre territori, però si teniu molt d'interès a participar en alguna proposta d'un altre territori ens podeu escriure a escolesverdes@fundesplai.org i fer-nos la petició.

Aquí podeu descarregar els calendaris en format PDF o JPG