Ens hi sumem!: participeu a la XIV Setmana Europea de Prevenció de residus

La temàtica central de  la XIV edició de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus són els tèxtils. La indústria tèxtil és la quarta categoria que exerceix una major pressió en l'ús de matèries primeres i aigua, després dels aliments, l'habitatge i el transport, i la cinquena en emissions de Gasos d’Efecte Hivernacle.

10860912291?profile=RESIZE_400x

 

 • Cada any es fabriquen al món més de 100.000 milions de peces de roba i aquesta xifra augmenta any rera any: entre el 2000 i el 2015 la producció de tèxtils es va duplicar.
 • A Catalunya, s'estima que cada persona conumeix a prop de 25 Kg de productes tèxtils a l'any, i que vora el 4% de la roba de l'armari no es fa servir.
 • A nivell mundial el reciclatge de tèxtils no arriba a l'1%, i només a Europa cada any es llencen uns 5,8 mikios de tones de residus tèxtils, que equival a 11,3 Kg per persona.
 • A Catalunya el nivell de recollida selectiva dels residus tèxtils a nivell municipal és de l'11% (uns 2,35 Kg/habitant/any). 

 

Com organitzar un acció per la la Setmana Europea de la Prevenció de Residus de 2022?

1 Inspira’t per la teva activitat

2 Registra-la al sistema: les inscripcions estan obertes fins el 4 de novembre. Accés a la inscripció

3 Fes-la rodar entre la teva comunitat i fes difusió!   #ewwr2022 #catalunyacircular #modacircular #escolaverda

Enllaç per descarregar-vos material comunicatiu del dia de la prevenció

I recordeu, que totes les accions inscrites i que es duguin a terme durant la Setmana de la Prevenció de Residus poden optar al Premi Europeu de la Prevenció de Residus! (més informació)

10860915261?profile=RESIZE_710x

 

On trobar la inspiració:

 • Al catàleg d’accions trobareu moltes idees d’accions que podeu fer al vostre centre per reduir la generació de residus.Les fitxes descriptives de les accions estan agrupades per temàtiques: paper i envasos, reutilització, sensibilització, malbaratament alimentari i desmaterialització (desmaterialitzar és fer més amb menys: maximitzar la utilitat dels productes a la vegada que es minimitza el consum de recursos, incrementant-ne, per tant, l’eficiència en l’ús).

Aquí us deixem alguns exemples d'accions que podeu fer i més avall trobareu recursos didàctics i experiències i projectes molt interessats de centres que han treballat el tema de la moda circular:

EXEMPLES D’ACCIONS 

 • Draps bruts? de l'uniforme a l'objecte transformeu peces de roba en objectes diversos
 • Fes-ho tu mateix web sèrie de la XarxaSostenibile de la Diputació de barcelona on trobareu molts exemples d'accions per prevenir residus de moltes maneres diferents: residu zero en productes de neteja, allargar la vida dels texans vells, arreglar bicicletes...
 • Taller amb paraigües trencats: reutilitzeu la tela dels paraigües i elaboreu bosse de tela lleugeres.
 • Waste Watchers: Pesem tot el que comprem de roba o la roba que tenim i calculeu quina part serà reutilitzada o no en un mercat de segona mà
 • Higiene femenina i sostenibilitat: taller per fomentar l´ús de productes més sostenibles i elaborar-ne amb teixits reutilitzats
 • Feu un mercat d'intercanvi o de segona mà: cliqueu l'enllaç i trobareu informació per sobre com organitzar-lo. Feu una marató o tallers de costura: ensenyem a cosir, a reparar una cremallera, fem boc'n roll, tovallons de roba, bosses de roba, estovalles, cortines...?
 • Feu una marató o tallers de costura: ensenyem a cosir, a reparar una cremallera, fem boc'n roll, tovallons de roba, bosses de roba, estovalles, cortines...?
 • Feu un mapa de reutilització per conèixer on són els punts claus del municipi o la comarca per evitar generar residus: contenidors de recollida selectiva, deixalleria, punts de recollida de residus especials, botigues de roba de segona mà...
 • Visiteu empreses o entitats per conéixer la seva activitat que contribueix a promoure moda circular.
 • Recull de recursos virtuals i material interactiu sobre residus  de l'Agència de Residus de Catalunya
10860915672?profile=RESIZE_584x

10860915894?profile=RESIZE_584x

10860924898?profile=RESIZE_584x

10860925659?profile=RESIZE_584x

 

RECURSOS DIDÀCTICS

10860916287?profile=RESIZE_400x

 

 

 

10860919295?profile=RESIZE_710x

 

EXPERIÈNCIES DE CENTRES

 • 10860919884?profile=RESIZE_584xVISIBLES: Aquí hi cap tothom. Escola Prat de la Riba (Cicle Mitjà i Superior)

 

10860920870?profile=RESIZE_710x

 

 

 

 

 

 

 

 

#escolaverda       #ewwr2022         #catalunyacircular       #modacircular

10860929089?profile=RESIZE_710xEnviadme un correo electrónico cuando las personas hayan dejado sus comentarios –

¡Tienes que ser miembro de Escoles Verdes Barcelona Comarques para agregar comentarios!

Join Escoles Verdes Barcelona Comarques

Aquí trobareu els calendaris de trobades de professorat, trobades d'alumnat, formacions temàtiques i comissions de seguiment del curs 2023-24.

Hi ha 3 calendaris que es distribueixen en els següents territoris:

 • Alt Penedès i Garraf
 • Baix Llobregat
 • Vallès Occidental i Barcelonès

Us recomanem apuntar-vos en les trobades del vostre territori, però si teniu molt d'interès a participar en alguna proposta d'un altre territori ens podeu escriure a escolesverdes@fundesplai.org i fer-nos la petició.

Aquí podeu descarregar els calendaris en format PDF o JPG