Bloc Escoles Verdes

Hotel d'Insectes al Col·legi Petit Món Felisa Bastida

Els alumnes i mestres del Col·legi Petit Món Felisa Bastida de Castelldefels hem decidit construir un hotel d'insectes al pati de l'escola. PERQUÈ?

Els insectes beneficien l’ecosistema

Els insectes són uns aliats vitals per a la nostra vegetació ja que permeten a les plantes créixer i produir fruits. Alguns són pol·linitzadors i altres depredadors de plagues, és per això que també se’ls anomena “els auxiliars del jardiner”.

Els insectes juguen un paper molt important en els ecosistemes naturals i en la salut de les plantes, però també en els nostres horts i conreus, ja que la diversitat d’insectes ens ajuda a tenir plantes més sanes i a augmentar a biodiversitat a la nostra ciutat.

Què és un hotel d’insectes

Un hotel d’insectes és un objecte creat per a acollir i oferir refugi a aquests animals, ja que aquí hi poden trobar un lloc idoni per a protegir-s’hi durant els períodes d’hivernació o per a utilitzar-ho com a niu. Aquests refugis volen reproduir els hàbitats naturals dels insectes per tal d’afavorir la seva presència a prop de les nostres plantes en horts, terrasses i balcons.

N’hi ha de moltes menes i, generalment, es construeixen amb materials que la natura ofereix, com troncs, pinyes, branques, escorça, palla, canyes, maons porosos, terracota, etc., i cadascun d’aquests materials atrau un tipus d’insecte en concret.

També es poden fer hotels aptes per a diversos tipus d’insectes alhora, o fins i tot es poden idear per a altres animals com rèptils, amfibis o petits mamífers.

Els primers hotels d’insectes que es construïren com a tal foren les caixes per a les abelles, que al segle xix estaven de moda als jardins anglesos per a poder observar-les de més a prop.

 

Per a què els hotels d’insectes?

La instal·lació d’hotels d’insectes permet afavorir la presència d’aquest grup d’animals (el més nombrós de la Terra) ja que en ells hi troben recursos per a viure, doncs amb la intervenció humana (desforestació, contaminació de l’aire, destrucció dels hàbitats naturals, ús massiu d’insecticides, etc.) a voltes manquen espais que utilitzaven com a refugi de manera natural. Són, doncs, una mesura que contribueix a lluitar contra la desaparició dels insectes, alguns dels quals estan a la llista roja d’espècies amenaçades de la UINC, com algunes espècies d’abelles.

A més a més aporten un valor pedagògic al poder-los observar de prop i també una possibilitat creativa en la seva construcció, podent arribar a embellir els nostres jardins.

Enviadme un correo electrónico cuando las personas hayan dejado sus comentarios –

¡Tienes que ser miembro de Escoles Verdes Barcelona Comarques para agregar comentarios!

Join Escoles Verdes Barcelona Comarques