Bloc Escoles Verdes

Setmana de la Mobilitat Sostenible 2017

Del 16 al 22 de setembre se celebra a Catalunya la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura que promou hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com són els desplaçaments a peu, en bicicleta, en transport públic o amb vehicle elèctric, així com visualitzar els canvis possibles en l’ús de l’espai públic, millorar la qualitat de l’aire i la reducció de la contaminació. Sota el lema ‘Mobilitza’t per un aire més net!’, la Setmana del 2017 a més de vetllar per una vida saludable, sostenible i segura, també reforça el poder de la ciutadania per millorar la qualitat de l'aire que respirem.

Des del centres educatius podeu contribuir a difondre els valors d’aquest setmana, realitzant algunes de les activitats que trobareu alcatàleg d'activitats,

lgunes idees de com podeu participar:
 • Fer difusió de la Setmana entre tots els membres de la comunitat educativa. El cartell de difusió  us pot ajudar: el podeu penjar a la web/bloc del centre, a la cartellera verda, a les aules, a la sala de professor, fer un maling a les famílies del centre,.... Per descarregar el cartell clica aquí. 
 • Treballant a l’aula o fora d’ella, algunes d’aquestes temàtiques: Camins escolars, Mitjans de transport, Mobilitat a les ciutats, Mobilitat i educació viària, Promoció de la bicicleta, Qualitat de l’aire. Trobareu un munt de recursos educatius clicant aquí.
 • Convidar a l’alumat major de 16 anys, a participar al concurs fotogràfic Apunta't al Clic Mob!,que consisteix en la publicació de fotografies sobre el transport i la mobilitat sostenible amb l’etiqueta #mobilitat2017 a la xarxa Instagram. Plaç de participació: 12 al 26 setembre. 
 • Consultar i comentar  la Guia de l'Agenda XII de l’Ajuntament Barcelona, "Mobilitat més sostenible, ciutat més confortable"
  Trobareu aquestes i altres idees al "Catàleg d’activitats als Centres Educatius. Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura ". 
  Aquest catàleg inclou:
  * Una selecció de bones pràctiques de mobilitat sostenible realitzades per centres educatius. 
  * Una proposta d’activitats de mobilitat sostenible i segura dirigides als centres educatius.
  * Un recull de recursos educatius sobre mobilitat sostenible.


  També hi podeu participar a nivell personal: hi ha un munt d’activitats diferents als municipis de Catalunya: pedalades, caminades, curses de transport metropolità,.....
  Consultar calendari activitats o el twiter

Hotel d'Insectes al Col·legi Petit Món Felisa Bastida

Els alumnes i mestres del Col·legi Petit Món Felisa Bastida de Castelldefels hem decidit construir un hotel d'insectes al pati de l'escola. PERQUÈ?

Els insectes beneficien l’ecosistema

Els insectes són uns aliats vitals per a la nostra vegetació ja que permeten a les plantes créixer i produir fruits. Alguns són pol·linitzadors i altres depredadors de plagues, és per això que també se’ls anomena “els auxiliars del jardiner”.

Els insectes juguen un paper molt important en els ecosistemes naturals i en la salut de les plantes, però també en els nostres horts i conreus, ja que la diversitat d’insectes ens ajuda a tenir plantes més sanes i a augmentar a biodiversitat a la nostra ciutat.

Què és un hotel d’insectes

Un hotel d’insectes és un objecte creat per a acollir i oferir refugi a aquests animals, ja que aquí hi poden trobar un lloc idoni per a protegir-s’hi durant els períodes d’hivernació o per a utilitzar-ho com a niu. Aquests refugis volen reproduir els hàbitats naturals dels insectes per tal d’afavorir la seva presència a prop de les nostres plantes en horts, terrasses i balcons.

N’hi ha de moltes menes i, generalment, es construeixen amb materials que la natura ofereix, com troncs, pinyes, branques, escorça, palla, canyes, maons porosos, terracota, etc., i cadascun d’aquests materials atrau un tipus d’insecte en concret.

També es poden fer hotels aptes per a diversos tipus d’insectes alhora, o fins i tot es poden idear per a altres animals com rèptils, amfibis o petits mamífers.

Els primers hotels d’insectes que es construïren com a tal foren les caixes per a les abelles, que al segle xix estaven de moda als jardins anglesos per a poder observar-les de més a prop.

 

Per a què els hotels d’insectes?

La instal·lació d’hotels d’insectes permet afavorir la presència d’aquest grup d’animals (el més nombrós de la Terra) ja que en ells hi troben recursos per a viure, doncs amb la intervenció humana (desforestació, contaminació de l’aire, destrucció dels hàbitats naturals, ús massiu d’insecticides, etc.) a voltes manquen espais que utilitzaven com a refugi de manera natural. Són, doncs, una mesura que contribueix a lluitar contra la desaparició dels insectes, alguns dels quals estan a la llista roja d’espècies amenaçades de la UINC, com algunes espècies d’abelles.

A més a més aporten un valor pedagògic al poder-los observar de prop i també una possibilitat creativa en la seva construcció, podent arribar a embellir els nostres jardins.

Enviarme un correo electrónico cuando reciba comentarios –

¡Tienes que ser miembro de Escoles Verdes Barcelona Comarques para agregar comentarios!

Join Escoles Verdes Barcelona Comarques