Bloc Escoles Verdes

Ja queda menys pel Let's Clean Up Europe! (12-19 de maig)

 

El "Let's Clean Up Europe" o "European Clean Up Day" és una acció comuna a tota Europa per conscienciar sobre la quantitat de residus que llencem de forma incontrolada a la naturalesa i promoure accions de sensibilització a través de la recollida d’aquests residus llençats il·legalment als boscos, platges, marges de rius, etc.

La pròxima 6ª edició de la campanya Let 's Clean Up Europe! es celebrarà del 10 a 12 de maig de 2019. En l’última edició, a Catalunya van haver-hi 275 acciones de neteja organitzades por part d’associacions, escoles, empreses, administracions ... a espais naturals.

Per tant, un European Clean Up Day (ECUD) és una activitat que té dos objectius principals:

 • Mobilitzar aquells actors locals (escoles, associacions, serveis tècnics de les administracions locals, per exemple) disposats a comprometre’s en accions destinades a reduir els residus. Informar-los de les diferents temàtiques de prevenció i convidar-los a participar en una activitat social i lúdica.
 • Sensibilitzar un ampli sector del públic amb la publicació de la celebració del ECUD als mitjans de comunicació.

 

Què podeu fer com a Escoles Verdes?

 

Per tal d’organitzar una acció de neteja us recomanem que abans de la recollida:

 • Localitzeu aquells llocs que s’han de netejar: Verifiqueu que no s’hagin ja previst altres accions de neteja en aquesta zona. Fixeu una data i una hora de trobada per a l’operació i informeu a tota l’escola. Mobilitzeu a tantes persones com sigui possible.
 • Comproveu amb una inspecció la idoneïtat de la zona en relació a la tipologia de participants (adults o nens) i nombre de participants. Feu alguna fotografia de la zona.
 • Poseu-vos en contacte amb l’Administració local responsable d’aquest espai, per veure d’idoneïtat de la neteja (raó d’espècies animals i vegetals, altres accions de neteja...)
 • És molt important comptar amb el suport de l’empresa de recollida de residus local. Cal saber on portar els residus recollits (prioritàriament separats per permetre el seu reciclatge) i per estar segur de comptar amb el seu suport per al transport de residus.
 • Utilitzeu les xarxes socials? Si teniu perfil de Facebook crear un esdeveniment anuncieu-lo en la pàgina LCUE facebook. Si teniu Twitter empreu el Tag @LetscleanupEU i el hastag # letscleanupeurope.
 • Registra la teva acció a través de l’aplicació de Let’s Clean Up Europe, d’aquesta manera pots obtenir el logotip oficial i el pots utilitzar en el teu material de comunicació.
 • Pensa sobre la roba i el material que es necessitarà: informa als participants de l’ús de pantalons i calçat adequat ja que és important per evitar relliscades. Si és possible, proveeix als participants amb guants i bosses; pel contrari, demana amablement als participants que portin el seu propi material o pregunta a l’empresa de servei local de recollida (o un patrocinador) de si poden deixar el seu material.

 

Durant i després de la recollida:

 • Parlar sobre la reutilització i la prevenció de residus en general (més informació a aquí).
 • Estima les dades dels residus recollits. Anota el volum recollit, el pes, el nombre de participants, el tipus de residus recollits, compta el nombre de bosses de plàstic i el seu volum per tal de fer una estimació. Utilitzeu el formulari d’avaluació rebuda pels coordinadors nacionals per proporcionar aquesta informació.

 

MATERIAL ÚTIL PEL “LET’S CLEAN UP! EUROPE”

 

Així doncs, tothom a netejar!

Enviadme un correo electrónico cuando las personas hayan dejado sus comentarios –

¡Tienes que ser miembro de Escoles Verdes Barcelona Comarques para agregar comentarios!

Join Escoles Verdes Barcelona Comarques