S'acosta la tradicional plantada de Sant Ponç (11 de maig)

S'acosta la tradicional plantada de Sant Ponç (11 de maig)

La llegenda explica que Ponç va arribar a Barcelona fugint dels seus perseguidors i que, al veure tanta misèria i malalties entre la població local, es va posar a preparar les pòcimes amb herbes remeieres que coneixia bé, per tal d’alleugerir els dolors. Això li va fer guanyar el respecte i l’admiració de molts barcelonins que a partir d'aquell moment van començar a celebrar una fira d’herbes en el seu honor. Sant Ponç es convertí així en patró dels herboristes i els apicultors, i són moltes les localitats catalanes que per Sant Ponç, l'11 de maig, celebrant fires o organitzen plantades. 

 

Què podeu fer com Escoles Verdes?

És un bon moment de l'any per renovar planter a l'hort de l'escola o dedicar una estona al jardí. L’hort o jardí escolar no és només un espai de cultiu i estudi de les plantes, sinó que esdevé una font inesgotable d’experimentació, des del mateix moment que es comença a plantejar, i permet posar en pràctica estratègies de gestió, organització, relació i participació. Podem parlar de les plantes remeieres, preguntar als nostres avis, pensar si són dolentes les abelles... Us deixem una pila de recursos i experiències per treballar l'hort i el jardí:

 - Fem més verd el nostre pati – ajardinament sostenible i autogestionat: l’activitat és un projecte a llarg termini d’enjardinament sostenible i està autogestionat pel centre, executat des d’un taller de jardineria del cicle de primària que organitza, gestiona i motiva a la resta de cicles i, també, als altres agents de l’escola. Els seus objectius principals són adquirir vocabulari relacionat amb la jardineria i el món de les plantes, aprendre a usar adequadament les eines i adonar-se de les diferències de treball a la terra segons la climatologia i/o la cultura. (Autoria: Escola Joaquim Blume – Sabadell)

- Iniciem l’hort a l’escola:Experiència amb els objectius de cercar un espai de divulgació, recerca i experimentació dins l’entorn natural i social de l'alumnat, condicionar un espai del pati per a l’hort escolar i interrelacionar-se amb els hortolans per conèixer i intercanviar experiències i coneixements relacionats amb l’hort. (Autoria: ZER Ondara. Escola Sant Roc (Barbens) i Escola Espígol (Tornabous))

- El nostre Jardí: aquest projecte es divideix en dos grans apartats, uns específics com l’aprofitament dels parterres del jardí escolar, i apropar-se al cultiu hidropònic, i altres més generals: classificar científicament les plantes del jardí i les seves utilitats, dissenyar i instal·lar els cartells de cadascun dels parterres i promoure l’aprofitament pedagògic del jardí en tots els nivells i des de diferents àrees. Finalment, tot el projecte es recollirà en suport informàtic. (Autoria: Col·legi Vedruna Sagrat Cor - Tarragona)

https://youtu.be/XpfdYJFIluY

Comptes a l'hort: la realització d’aquesta activitat dirigida a l’alumnat de cicle superior de primàriapretèn vendre els productes de l’hort per fer-lo més sostenible, alhora que aprendre a autogestionar-lo, conèixer què és un cultiu ecològic i els seus avantatges per a la salut, i identificar les parts aprofitables de la planta pel consum humà. (Autoria: Escola de Pràctiques de Tarragona – Tarragona)

 - La tomatera:és una unitat didàctica en la que es fa un estudi de l’evolució de la planta des de la sembra fins a la collita, acompanyat de la confecció de diferents fitxes. Es pretén que l’alumnat valori el treball que fa el pagès, així com conèixer les diferents formes de consum del tomàquet en l'actualitat i les receptes tradicionals per a la seva conservació. (Autoria: Escola Soriano Montagut d’Amposta).

 

 

Bona plantada!

 

Enviadme un correo electrónico cuando las personas hayan dejado sus comentarios –

¡Tienes que ser miembro de Escoles Verdes Barcelona Comarques para agregar comentarios!

Join Escoles Verdes Barcelona Comarques

Aquí trobareu els calendaris de trobades de professorat, trobades d'alumnat, formacions temàtiques i comissions de seguiment del curs 2023-24.

Hi ha 3 calendaris que es distribueixen en els següents territoris:

  • Alt Penedès i Garraf
  • Baix Llobregat
  • Vallès Occidental i Barcelonès

Us recomanem apuntar-vos en les trobades del vostre territori, però si teniu molt d'interès a participar en alguna proposta d'un altre territori ens podeu escriure a escolesverdes@fundesplai.org i fer-nos la petició.

Aquí podeu descarregar els calendaris en format PDF o JPG