Unes festes més sostenibles

Un cop més s’apropen les festes, aquest any quasi que arribem amb màniga curta... Davant d’aquesta situació que podem fer nosaltres com a escola verda per encarar un nadal més sostenible. Ja que és quasi impossible parlar de nadal sense parlar de consum.

Quan arriba Nadal encara que siguem conscients de l’estat en el que ens trobem se’ns fa difícil no deixar-nos portar per l’eufòria i el frenesí que ens envolta en aquestes dates, perquè quasi tots els estímuls que rebem per les xarxes, cartells, missatges, televisió... son de compra compulsivament i gasta sense pensar i creant un munt de residus.

Hem pensat que us podem oferir 4 tips senzills per tenir un Nadal amb més consciència:

 

12327936852?profile=RESIZE_710x

 

  1. Utilitzar garlandes de nadal amb material reutilitzat o sostenible.

 

 • Garlandes amb elements natural
 • Reutilitzar residus comuns per crear decoracions
 • Utilitzar arbres que tinguem a l’escola com arbre de nadal, comprar arbres en testos per després trasplantar o crear el nostre arbre original amb material reutilitzat o material sostenible

 

 1. Celebracions de dinars/sopars/trobades sense plàstics i materials d’un sol ús.

Quan fem trobades amb molta gent sempre s’ha usat el pensament que és més fàcil utilitzar envasos d’un sol ús per així estalviar-nos rentar i que tot sigui més fàcil. Donant prioritat a la comoditat. Aquest any tenim una nova oportunitat per fer-ho d’una manera diferent. Us animem a que feu servir estovalles de roba, gots i copes de vidre i coberts metàl·lics. De fet podem crear un taller de tints naturals a l’escola per donar una segona vida a estovalles velles. Les podem renovar aplicant un tint natural i així estrenar estovalles per aquest nadal. (Al nadal tot és d’estrena 😉 )

https://espores.org/art-i-natura/inspiracio-natural-tenyir-amb-vegetals/

 

 12327937453?profile=RESIZE_710x

 1. No ens oblidem de reciclar

Relacionat amb el segon tip us recordem que no ens hem d’oblidar de reciclar en aquestes dates on se’n generen molts residus perquè hi ha moltes trobades. Us convidem que amb els infants i joves del centre creeu uns cartells ben atractius perquè es puguin endur a casa per tal recordar a tots el convidats i convidades que han reciclar.

 

 1. Consum responsable

El consum és un gran tema que avarca molts àmbits diferents ja que podem parlar del consum de l’aigua, d’energia, de productes d’alimentació, joguines...

Relacionat amb el nadal podríem parlar de:

 • Tenir un menús de productes de temporada i de proximitat
 • Un ús coherent d’energia (llums de nadal, calefaccions...)
 • Fer una compra amb més consciència social triem regals responsables i amb consciència social: reciclats, solidaris, respectuosos amb el medi ambient...hi ha moltes opcions!
 • Guia de comerç sostenible La Zona • La Zona (mishamoro.name)

 

Amb tot això us volem desitjar un molt Bones Festes. Esperem que pugueu gaudir de les amistats i la família i també tingueu temps per descansar i desconnectar!

Enviadme un correo electrónico cuando las personas hayan dejado sus comentarios –

¡Tienes que ser miembro de Escoles Verdes Barcelona Comarques para agregar comentarios!

Join Escoles Verdes Barcelona Comarques

Aquí trobareu els calendaris de trobades de professorat, trobades d'alumnat, formacions temàtiques i comissions de seguiment del curs 2023-24.

Hi ha 3 calendaris que es distribueixen en els següents territoris:

 • Alt Penedès i Garraf
 • Baix Llobregat
 • Vallès Occidental i Barcelonès

Us recomanem apuntar-vos en les trobades del vostre territori, però si teniu molt d'interès a participar en alguna proposta d'un altre territori ens podeu escriure a escolesverdes@fundesplai.org i fer-nos la petició.

Aquí podeu descarregar els calendaris en format PDF o JPG