Publicaciones de Escoles Verdes (167)

3260527684?profile=RESIZE_710x

 

El dilluns 1 de juliol vam celebrar una jornada temàtica a l'Espai Francesca Bonnemaison (Barcelona) sobre "Els Adolescents: motivació i transferència en Escoles Verdes". Us deixem el programa aquí.

Vam començar amb la ponència d'Eva Bach, pedagoga, mestra, escriptora, formadora de formadors, la qual ens va parlar sobre "L'adolescència, la cerca d'un lloc en el món". Ens va parlar sobre la importància de la comunicació afectiva i efectiva amb adolescents, un tema molt interessant i vigent. 

AQUÍ podeu veure material relacionat amb la seva conferència.

Seguidament va parlar la professora de secundària a Vedruna Carme i formadora de formadors, Núria Fusté. Vam canviar de tema i vam centrar-nos en "La motivació a Secundària en Escoles Verdes: elements que milloren la participació dels alumnes en el Programa".

Us deixem AQUÍ la seva presentació per consultar-la i altres materials de suport.

Després d'un bon esmorzar vam seguir amb una ponència compartida, i molt especial, ja que van venir a parlar i a donar-nos la seva visió sobre el programa d'Escoles Verdes dos ex-alumnes d'EEVV, la Cristina Giménez i en Nacho Sánchez. 

Per últim, i no menys important, en Josep Lluís Estanya, professor de secundària a l'institut Estatut i formador de mestres va fer una mirada cap al futur per parlar-nos de "com s’impregnen els valors ambientals en els joves?".

També us deixem la seva presentació a continuació.

 

Va ser una jornada molt interessant i profitosa! Gràcies als assistents i ens veiem a la pròxima!

Bon estiu Escoles Verdes!

Leer más…

JORNADES TEMÀTIQUES AL JULIOL

3134276132?profile=RESIZE_710x

TEMA: Els adolescents, motivació i transferència en Escoles Verdes
DIA: Dilluns 1 de juliol de 2019
HORA: 9-14h
LLOC: Espai Francesca Bonnemaison - Sant Pere Més Baix, 7 - Barcelona
PROGRAMA
INSCRIPCIÓ: Aquí

 

3134280587?profile=RESIZE_710x

TEMA: Fem de pagès: conreus ecològics, varietats tradicionals i comercialització Km0
DIA: Dimarts 2 de juliol de 2019
HORA: 9-14h
LLOC de trobada: Centre Comercial Sant Boi. Polígon Les Salines. Davant de l’Hotel Front Air Congress.
PROGRAMA
INSCRIPCIÓ: Aquí

 

 

Leer más…

El paper: blanc o reciclat?

 
3118536809?profile=RESIZE_710x
Els dos aspectes ambientals que s'han de tenir en compte a l'hora d'adquirir paper d'escriptura són: l'origen de la pasta per fer el paper i el procés de blanqueig.

ORIGEN DE LA PASTA
Es pot diferenciar entre paper reciclat (elaborat a partir de paper i cartró de post-consum recollit selectivament) i paper no reciclat o blanc(elaborat a partir de fusta verge).

100 fulls de paper reciclat estalvien:
 • La tala d'un arbre de 1,5-2m d'alçada (1,6dm3)
 • El consum de 42 litres d'aigua
 • El consum de 2000 KWh/t d'energia

PROCÉS DE BLANQUEIG
A nivell bàsic es pot diferenciar entre:
 • Convencional: blanqueig amb diòxid de clor i rentat amb hidròxid sòdic diluït (prohibit a molts països pels riscos sobre la salut que se'n deriven)
 • Lliure de clor elemental (ECF): blanqueig amb diòxid de clor i rentat amb hidròxid sòdic diluït.
 • Totalment lliure de clor (TCF): deslignificació amb oxigen, ozó i combinats. Blanqueig amb ozó i peròxid d'hidrogen.
*Hem de tenir present que el 90% del paper de la producció mundial és ECF; exhibir aquesta denominació no implica cap tipus de compromís ambiental. A l'hora d'adquirir paper cal prioritzar els papers totalment lliures de clor (TCF). 

 
CERTIFICACIONS AMBIENTALS DEL PAPER: ECOETIQUETES

eu-ecolabel.png?profile=RESIZE_180x180
 
 
 
Ecoetiqueta Europea (ECOLABEL)
Certifica que és paper reciclat o, en cas contrari, que el producte presenta certificació d'explotació sostenible. Controla les emissions durant el procés de fabricació i la gestió ambiental de les empreses productores.


 
 
 
 
 
angelBlau.png

Àngel Blau (Alemanya)
 
Paper 100% reciclat i totalment lliure de clor (TCF).
Compliment de normes de qualitat DIN 19309 (apte per a fotocopiadores).
Sense blanquejats òptics i nivell mínim de fotmaldehid i PCB.nordic-swan-eco-202.jpg?profile=RESIZE_710x


 
 
Cigne Nòrdic (Països nòrdics)
Controla les emissions durant el procés de fabricació i la gestió ambiental de les empreses productores.
No garanteix que sigui paper reciclat ni totalment lliure de clor. Si és lliure de clor ho especifica amb l'acrònim (TCF).

 
 
Distintiu.jpg
 
 
Distintiu Garantia Qualitat Ambiental (Generalitat de Catalunya)
Paper fet en un 90% de fibres reciclades i blanquejat sense clor (TCF).

fsc-logo.jpg?profile=RESIZE_710xpefc3.jpg?profile=RESIZE_180x180
 
 
 
 
Els segells FSC (a nivell internacional) i PEFC (a nivell català) certifiquen que els productes de fusta o paper procedeixen d'explotacions forestals sostenibles.
 
 
 
 
 
 
 
 
Més:

 

 

 

Leer más…

Arribem a la fi de curs i venen algunes setmanes de planificació i d'altres de descans. Us deixem algunes activitats per a fer l'estiu, per petits, grans i famílies, per seguir guadint i tenint cura de la natura.

 

Activitats guiades:

 

Ecoturisme:

A casa:

 • Vacances en Família: La Fundació Catalana de l'Esplai disposa de diverses colònies en família a les millors instal·lacions de natura i amb un complet programa d'activitats d'educació ambiental! Disposen de cases de colònies, albergs i terrenys d'acampada en indrets de gran interès natural, com les Guilleries, el Montseny, la Serra de Busa, el Berguedà, Montserrat, el Ripollès...
 • Arrèlia:  iniciativa d'economia social de les ONGs ambientals, sense afany de lucre i que té com a objectiu conservar els espais naturals de Catalunya. Ens conviden a planificar una estança ecoturística gaudint de la natura i el paisatge acompanyats de les ong's que treballen en projectes de conservació i custòdia. Una experiència enriquidora amb la qual, a més a més, es dóna suport a la conservació de la natura i al desenvolupament de l'economia local.

A països llunyans:

 • Alma mochilera: si us agraden els viatges d'aventura i conèixer altres països i cultures, aquesta agència proposa una manera diferent de viatjar on el viatger és el protagonista de la seva aventura i es segueix una filosofia de turisme sostenible que enriqueixi l'economia del país de destinació, realitzant rutes allunyades dels clàssics paquets turístics.

 

3015295357?profile=RESIZE_710xCasals, colònies i voluntariats:

 • Encerta l'Estiu: La Fundació Catalana de l'Esplai posa en marxa un ambiciosa campanya d'estiu amb més de 1.000 tandes d'activitats per a infants, joves i famílies com casals per gaudir de l'estiu a prop de casa d'una forma divertida i participativa, colònies per estar en contacte amb la natura o camps de treball per participar en projectes ambientals i compartir experiències.
 • Projecte boscos de muntanya: una entitat sense ànim de lucre que treballa per la conservació i la millora dels boscos i paisatges de muntanya als Pirineus catalans i que forma part de la Fundació Bergwaldprojekt, nascuda a Suïssa el 1987.Organitzen estades de voluntariat per a adults al Pirineu, integrant els participants en les tasques de gestió forestal. 

 

Passejades per la natura:

 

Documentals i videojoc ambientals:

 • World Rescue Game: un videojoc narratiu i basat en la investigació inspirat en els Objectius de desenvolupament sostenible de les Nacions Unides. Mitjançant un joc de ritme ràpid establert a Kenya, Noruega, Brasil, Índia i Xina, els nens i nenes reuniran i ajudaran a cinc joves herois i els ajudaran a resoldre problemes globals, com ara el desplaçament, la malaltia, la desforestació, la sequera i la contaminació, a nivell de comunitat. I de pas, practiquem l'anglès!
 • Què és el canvi climàtic?: documental per a explicar els petits que és el canvi climàtic.
 • Comprar, llençar, comprar: basant-se en una acurada recerca de més de tres anys, i utilitzant imatges d'arxiu molt poc conegudes, el documental "Comprar, llençar, comprar" (2010) relata la fascinant història de l'Obsolescència Programada des dels seus orígens cap a 1920 (quan es va formar un càrtel per limitar la vida útil de les bombetes elèctriques) fins a casos actuals que afecten a productes electrònics de darrera generació (iPods, impressores...) passant per la misteriosa desaparició de les mitges de niló a prova de carreres
 • GAIA · La Gran Mare: és un documental de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya de 48' sobre l'origen, l'evolució i el futur de la Terra, amb èmfasi en els conceptes geològics i el paper de la vida i dels humans. Els fets i les idees es mostren mitjançant il·lustracions i animacions així com filmacions realitzades en llocs com museus i paisatges rellevants. També s'hi exposen les amenaces a la sostenibilitat del planeta.
 • Entre el cel i la terra. La guerra dels aiguamolls: Reportatge sobre la lluita per salvar els Aiguamolls de l’Empordà de la pressió urbanística (1976) i sobre com es va aconseguir la protecció dels Aiguamolls de l’Empordà (59′ 44″).
 • La degradació del litoral català: Comparació, a partir de diverses imatges (preses amb només quatre anys de separació) que mostren un alarmant empobriment d’algunes zones del fons marí del litoral català. Produït pel programa El medi ambient. (3′ 04″)
 • El vincle amb la terra. Paisatges: Reportatge sobre el patrimoni natural de la península Ibèrica. Recorregut per espais espanyols dignes de ser protegits: El Cañón de Río Lobos, les Bardenas Reales, el Pinar de Rodeno o Cabo Vilán.  (25′ 35″)
 • El menjar que llencem: cocumental produït per Tony Comity, centrat a França però que presenta una realitat molt pròxima a tota Europa i al món occidental en general. És una reflexió sobre el contrast abismal que hi ha entre la crítica situació de les famílies per la crisi, la precarietat nutritiva als països en vies de desenvolupament i la nostra manera de consumir. Interessant per l’educació sobre consum responsable. El reportatge, emès per 30 minuts de TV3, és presentat en 3 fragments al Youtube: El menjar que llencem 1.2 (15’21”),  El menjar que llencem 2.a (7´34″), El menjar que llencem 2b (8´06″). Els tres fragments es van enllaçant.
 • El gust pel rebuig: documental sobre el menjar que llença la indústria alimentària i la cadena de distribució, útil per reflexionar sobre els milions de tones d’aliments llençats. Sobre aquesta situació calen actuacions a tres escales: consumidors; majoristes-minoristes i productors; polítics. Reportatge de Valentin Thurn, (54’48”)
 • Ciberbasura con fronteras: Europa genera prop de 50 milions de tones d’escombraries electròniques i bona part acaba en abocadors d’Àfrica i Àsia (42’15”).

Lectures:3015302343?profile=RESIZE_710x

 • 4 lectures ecologistes crítiques per als més grans: Històricament, els moviments ecologistes han viscut friccions amb altres lluites polítiques. Actualment, però, molts assagistes i activistes busquen la manera d’integrar causes diverses i facilitar la cooperació mútua. L’economia feminista, per exemple, integra en els seus fonaments la preocupació pel medi ambient. La llista de lectures que s'ofereix en aquest article contribueix a enfortir aquests ponts entre causes. A ‘La naturaleza es un campo de batalla’, per exemple, el sociòleg Razmig Keucheyan insisteix en el concepte de ‘racisme ambiental’, l’exposició desigual a la contaminació per motius d’ètnia i de classe. A ‘La empresa criminal’, per altra banda, es relata com els abusos empresarials juguen un paper significatiu en el deteriorament del planeta i de les condicions de vida dels seus habitants
 • 10 llibres sobre medi ambient: un recorregut per diversos volums des de l'inici de l'educació ambiental fins a avui dia per a llegir envoltats de natura
 • Llibres d'educació ambiental per a nens i nenes de primària: selecció de llibres sobre educació ambiental per nens i nenes de 5 a 10 anys.
 • Contes infantils sobre el respecte al medi ambient: recull de contes per als més petits per a ajudar-los a entendre la importància del respecte a la natura i el medi ambient. 

 

Us desitjem unes bones vacances!

 

Leer más…

Aquest any, durant la setmana cultural d’aquest curs 18-19 la temàtica a l’escola Sant Domènec ha estat “El medi ambient”. Els alumnes de 1er de primària van adonar-se que al menjador generaven moltes empolles d'aigua, fins a 20 ampolles diàries! Fent càlculs... unes 3.200 ampolles al curs de mitjana. Això els va fer veure realment la de quantitat de plàstic que pot generar una escola només a l'hora de dinar.

Per això, van decidir donar ús a aquestes ampolles de plàstic i per tant van proposar-se construir un iglú amb ampolles de plàstic per tal de conscienciar a la resta de nens i nenes de la quantitat de residus de plàstic que podem arribar a generar i de la importància de reduir el consum de plàstic.

Us deixem a continuació el video que ho resumeix i ho explica pas per pas! Recordeu, sempre prioritzar la REDUCCIÓ de residus abans que REUTILITZAR i RECICLAR! 

 

Video de "El nostre iglú": ESC Sant Domènec.mp4

Leer más…

 

 

Bon dia escoles verdes!


El divendres 7 de juny, l'Institut Vacarisses fa una sessió oberta a tothom del:

2n festival de curtmetratges mediambientals 

Green Planet Barcelona (GPB)

que faran el cap de setmana vinent coincidint amb la festa del medi ambient (5 de juny). No us el podeu perdre!

 

A continuació us deixem el tríptic on podeu veure què es farà cada dia i el cartell del festival. Esperem que us animeu!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bon divendres i bon cap de setmana!

 

 

Leer más…

El 5 de juny celebrem el Dia Mundial del Medi Ambient

El 5 de juny de 2019, Dia Mundial del Medi Ambient, serà un cridat a afrontar un dels majors reptes ambientals del nostre temps: la contaminació de l'aire. Aquest any la Xina serà l'amfitrió d'aquest esdeveniment que ens convida a reflexionar sobre quins canvis podem fer en la nostra vida quotidiana per reduir la contaminació atmosfèrica i així disminuir les emissions de gasos d'efecte hivernacle i beneficiar la salut de les persones. Xina ha demostrat un gran lideratge en afrontar la contaminació atmosfèrica en l'àmbit nacional i aquest compromís per millorar la qualitat de l'aire pot servir d'inspiració a altres països d'arreu del món.

En el marc d'aquest esdeveniment es llença el repte de la mascareta, que es planteja en dues fases:

Fase 1

Del 24 de maig al 4 de juny

 1. Publica una imatge o un vídeo de tu mateix usant una mascareta o protecció a la boca i nas, i anuncia un compromís per un planeta #SinContaminaciónDelAire.
 2. Comparteix-ho a les teves xarxes socials.
 3. Etiqueta a 3 persones, companyies o organitzacions i llença'ls el mateix repte.
 4. Fes servir les etiquetes #DíaMundialDelMedioAmbiente i #SinContaminaciónDelAire en les teves publicacions de xarxes socials i no oblidis etiquetar @onumedioambiente a Instagram o @ONUMedioAmb a Twitter.

Fase 2

Día Mundial del Medi Ambient, 5 de juny

 1. Publica una imatge o un vídeo complint el teu compromís en el Dia Mundial del Medi Ambient.
 2. ¡Encoratja als teus amics a participar en els esdeveniments del Dia Mundial del Medi Ambient a la seva ciutat o a crear els seus propis esdeveniments!
 3. Recorda fer servir l'etiqueta #DíaMundialDelMedioAmbiente i #SinContaminaciónDelAire en les teves publicacions. No oblidis etiquetar @onumedioambiente a Instagram o @ONUMedioAmb a Twitter.

Alguns exemples de compromisos són:

 • Utilitza el transport públic, comparteix vehicle, mou-te amb bicicleta o camina. 
 • Opta per un vehicle híbrid o elèctric, i sol·licita taxis elèctrics. 
 • Apaga el motor quan hagis romandre dins de l'acte estacionat. 
 • Redueix el consum de carn i de productes lactis per ajudar a reduir les emissions de metà. 
 • Composta teus aliments orgànics i recicla les escombraries no orgànica. 
 • Canvia a sistemes i equips de calefacció d'alta eficiència per a la teva llar. 
 • Estalvia energia: apaga els llums i els equips electrònics quan no estiguin en ús. 
 • Tria pintures i mobles sense compostos tòxics.

 

¿Què podem fer des de l'escola?

El Dia Mundial del Medi Ambient pot ser una plataforma perquè les escoles liderin la lluita per un planeta sense contaminació de l'aire. La contaminació de l'aire pot semblar un problema complex, però tots podem fer alguna cosa per evitar-la. Entendre els diferents tipus de contaminació, i com afecten la nostra salut i el medi ambient, ens ajudarà a prendre accions per a millorar la qualitat de l'aire que ens envolta.Un recurs interessant on trobar informació sobre aquesta problemàtica és la web oficial de l'esdeveniment, que proporciona informació sobre els efectes de l'agricultura, les llars, la indústria, el transport i els residus en el medi i en la salut de les persones. Aquesta web també ofereix una guia d'actuació dirigida a escoles, ciutats, ciutadans, governs i empreses. Algunes de les accions que proposa la guia a les institucions educatives són:

 • Organitzar un esdeveniment per plantar arbres durant el Dia Mundial del Medi Ambient en el qual els estudiants portin les seves pròpies llavors. 
 • Demanar als professors que aquest dia es dediquin exclusivament a ensenyar sobre sostenibilitat i qualitat de l'aire.
 • Donar suport als estudiants en la creació de clubs ambientals. Això pot ajudar els joves a ser innovadors i aportar idees per combatre la contaminació de l'aire. 
 • Aprofitar el Dia Mundial del Medi Ambient per comprometre's a fer servir energia renovable.
 • Crear zones als voltants de les escoles en què estigui prohibit estacionar i romandre amb el motor encès.

També us oferim una sèrie de recursos educatius per a treballar la contaminació atmosfèrica. Alguns recursos didàctics:

 • Enlaira't: és un projecte de sensibilització i educació ambiental impulsat per la Plataforma per la Qualitat de l'Aire i produït per Eduxarxa que es dirigeix a l’alumnat d'ESO de Barcelona. S'ha realitzat en tres fases amb diversos instituts i ofereix des de la seva plataforma web una guia didàctica per a treballar la contaminació de l'aire i també unes càpsules audiovisuals on es mostra com diversos instituts han treballat aquesta problemàtica.
 • És brut l'aire que respirem?: proposta didàctica per a primària per ajudar l’alumnat a reflexionar i aprendre sobre la contaminació atmosfèrica, les seves causes i les seves conseqüències. L’activitat parteix dels coneixements previs dels infants i a través de la lectura d’alguns articles, l’experimentació a l’aula, el testimoni de la gent gran i la reflexió sobre diferents fonts de dades, es va descobrint com és l’aire, les seves propietats, la contaminació atmosfèrica, i les possibles accions de millora
 • Una atmòsfera per viure: activitat completa oer a la ESO que treballa el tema de l’atmosfera des de diferents punts de vista. Es combina la vesant més científica amb altres fenòmens o aspectes més propers a ells o més coneguts, com ara el fum del volcà Eyjafjallajökull o la contaminació que produeixen les seves pròpies motos. Es pretén que l’alumnat reflexioni sobre els seus hàbits, sobretot envers al mitjà de transports, i prengui consciència de la importància d’agafar el transport públic, la bicicleta o de caminar per anar d’un lloc a l’altre.

I recursos que podeu fer servir per dissenyar activitats:

 • Com calcular la petjada ecològica: la petjada ecològica és doncs un indicador de de la quantitat d’emissions de gasos d’efecte hivernacle que cada persona, ciutat o territori necessita per obtenir els recursos que consumeix i assimilar els residus que genera. Es calcula a partir de la quantitat d’emissions de gasos d’efecte hivernacle provocades de forma directa o indirecta com a conseqüència d’una activitat o infraestructura humana i es mesura a partir de les tones de CO2 que es desprenen d’aquesta activitat. El resultat es pot expressar en emissions de CO2 o en hectàrees de territori que es necessiten per mantenir una persona o comunitat amb aquest ritme de consum. En aquest enllaç trobareu 5 calculadores per calcular la petjada ecològica

Us apunteu al repte?

Leer más…

Dia Europeu dels parcs naturals el 24 maig!

Per commemorar el Dia Europeu dels Parcs d’aquest any, us convidem a fer participar a les vostres famílies en alguna de les més de cinquanta activitats gratuïtes a la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona del 25 de maig al 9 de juny. Hi trobaràs caminades a peu, rutes guiades, jornades de portes obertes, matinals festives, tallers infantils, exposicions, audiovisuals, concursos de fotografia, recitals poètics, Parcs i biblioteques... naturalment!, etc.

Pel que fa a Catalunya, dotze espais naturals gestionats per la Generalitat organitzen aquests dies desenes d’activitats en què destaquem: visites guiades a peu i en bicicleta, exposicions, cursos i tallers de fauna i flora, etc. Propostes per commemorar aquest dia, que aquest any té el lema 'Àrees protegides: Els nostres tresors naturals'. El Dia dels Parcs se celebra per commemorar que el 24 de maig de 1909 es va crear el primer parc nacional a Suècia.

Entre les activitats que organitzen els parcs, trobem la jornada de portes obertes a l'Ecomuseu i a la Casa de Fusta del Parc Natural del Delte de l'Ebre, descobrir les propietats de diverses plantes que creixen als parcs i recuperar coneixements dels avantpassats, passejar a la XV Marxa Popular Vall de Siarb del Parc Natural de l'Alt Pirineu, assistir a la conferència 'Els valors geològics de Coma de Vaca’ i fer un final de festa amb la Festa de la Tortuga.

Per últim, creiem necessari que coneixeu Itineraris Parcs, una aplicació mòbil que t'ajudarà a planificar els teus itineraris senyalitzats i descobrir un munt de racons emblemàtics dels dotze parcs de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, a més a més de conèixer els elements rellevants del seu patrimoni natural, cultural i històric. L'app és gratuïta, està disponible per a Android i iOS i es pot configurar en català o castellà. Podeu trobar més informació i descarregar-vos l’aplicació aquí.

Per les escoles més septentrionals del territori, creiem que cal destacar dues activitats que es realitzen a:

 • Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici: Durant el maig i juny s’organitzen visites per a escolars. S’espera que prop de 400 infants de les comarques de l’Alta Ribagorça, el Pallars Jussà, Pallars Sobirà i la Val d’Aran participin de diversos itineraris interpretatius i activitats educatives en algunes de les zones més representatives del Parc Nacional com són el planell d’Aigüestortes, l’estany Llong, la cascada de Ratera i l’estany de Sant Maurici coneixent els seus valors.
 • Paratge Natural d’Interès Nacional de l’Albera: La Festa de la Tortuga: Dimarts 28 de maig s’organitza una jornada sobre la tortuga mediterrània amb escolars, amb una participació prevista de prop de 200 infants dels municipis de la Jonquera i Garriguella. Es faran visites guiades al Centre de Reproducció de Tortugues a Garriguella, per conèixer la problemàtica i els reptes que afronta aquesta espècie.
 • Parc Natural del Cap de Creus: Descoberta del medi marí: Durant el maig i juny s’organitzen activitats i visites per a escolars i grups d’adults, tant al medi terrestre com al marí, per descobrir les espècies més emblemàtiques de flora i fauna i els diferents ecosistemes. Fins al moment hi ha unes 1.050 persones inscrites a les diferents activitats que s’ofereixen tant entre setmana com durant els caps de setmana.

Esperem que gaudiu d’uns dies molt profitosos als vostres parcs naturals més propers, si la pluja ens deixa, es clar!

Leer más…

Aquest cap de setmana es celebra el Dia Mundial de les Aus Migratòries. Aquest dia es celebra dos vegades l'any, el segon dissabte del mes de maig i de l’octubre, per a la consciènciació de la població sobre la conservació de les aus migratòries i els seus hàbitats, sensibilitzant sobre les amenaces a les que s’enfronten i informant sobre la seva importància ecològica i la necessitat de cooperar per conservar-les. Des de l'any 2018 convergeixen en aquesta celebració  dues campanyes: la Dia Internacional de les Migracions i el Dia de les Aus Migratòries, dirigit per la Environment for the Americas (EFTA), i l’Acord sobre la Conservació de les Aus Aquàtiques i Migratories d’Àfrica i Euràsia (AEWA) de la Convenció sobre la Conservació de les Espècies Migratories d’Animals Silvestres (CMS).

En 2019, la campanya es focalitza en protegir les aus de les agressions que pateixen per la presència de plàstics en els seus habitatges, sota el títol: "Protegeix les aus. Fes alguna cosa pràctica contra la contaminació per plàstics ”.

Es diu que les aus són un indicador de la salut del planeta. Hi ha dades preocupants com que el 90 % de les aus marines de tot el món tenen trossos de plàstic als seus intestins, i que cada any moren 1 milió d'aus marines per efectes del plàstic, una tendència que està en augment. Les poblacions d'aus migratòries d'Europa i Àfrica s'han reduït un 80% en 30 anys. Tot i així, la darrera dècada les poblacions d'aus aquàtiques europees, africanes i asiàtiques han augmentat gràcies a les accions de conservació dutes a terme en diversos països que formen part de les seves rutes migratòries.


Què podeu fer com a Escoles Verdes?

Aquest any les Escoles Verdes han fet un gran treball al voltant de la contaminació per plàstics. La cita del Día Mundial de les Aus Migratòries pot servir com a excusa per a relacionar les mesures de reducció de plàstic amb la cura d'aquests animals.

També es poden realitzar diverses activitats relacionades amb la observació  o cura d'aus o participar en projectes de ciència ciutadana relacionats amb elles. Alguns recursos que us poden servir són:

 •  Projecte orenetes: és un programa de seguiment d'ocells obert a la participació de qualsevol persona o col·lectiu i centrat en l'estudi dels nius d'oreneta cuablanca dels nostres pobles i ciutats.
 • Projecte Nius: és una iniciativa de ciència ciutadana centrada en el seguiment de la nidificació dels ocells i els seus canvis al llarg del temps.
 • Caixes niu: Una caixa-niu és una estructura artificial que pot ser utilitzada pels ocells que fan niu a les cavitats dels arbres o de les roques. Les caixes-niu es col·loquen per a diverses espècies d'ocells més o menys amenaçades i beneficioses per l'home (mallerengues, picasoques blaus, colltorts, raspinells, papamosques, pit-roigs, cotxes, xots, mussols, gamarussos, xoriguers, gaigs blaus, puputs, xixelles, etc.), però sovint també les ocupen altres ocells oportunistes que podrien nidificar perfectament en altres llocs (pardals o estornells principalment). En aquest enllaç trobareu informació sobre com construir-les i utilitzar-les.
 • La migració dels ocells en temps real: El 9 d’abril es va posar en marxa la versió en temps real del visor web de l'EuroBirdPortal (EBP). Ara ja es poden veure els moviments dels ocells mentre migren per Europa en el mateix moment en què està passant! El visor mostra la distribució, setmana a setmana, de 105 espècies d'ocells en mapes animats que van des de gener de 2010 fins a la setmana actual. Tot s'actualitza un cop al dia gràcies a la darrera informació recollida pels portals socis de l'EBP: 120.000 noves observacions d'ocells al dia, uns 45 milions cada any. Amb aquest nou visor, l'EBP ha aconseguit una fita mundial en la mobilització de dades de ciència ciutadana, liderada per dues institucions catalanes: l'Institut Català d'Ornitologia (ICO) i el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC).

I si participeu de les xarxes socials, a nivell mundial es demana que es difongui aquesta campanya amb les etiquetes #WorldMigratoryBirdDay, # WMBD2019 i es pot fer el seguiment a:

TWITTER: @WMBD, #WorldMigratoryBirdDay, # WMBD2019
FACEBOOK: fb.com/worldmigratorybirdday
YOUTUBE: youtube.com/WMBDampanya
INSTAGRAM: instagram.com/worldmigratorybirdday

 

 

 

 

Leer más…

La llegenda explica que Ponç va arribar a Barcelona fugint dels seus perseguidors i que, al veure tanta misèria i malalties entre la població local, es va posar a preparar les pòcimes amb herbes remeieres que coneixia bé, per tal d’alleugerir els dolors. Això li va fer guanyar el respecte i l’admiració de molts barcelonins que a partir d'aquell moment van començar a celebrar una fira d’herbes en el seu honor. Sant Ponç es convertí així en patró dels herboristes i els apicultors, i són moltes les localitats catalanes que per Sant Ponç, l'11 de maig, celebrant fires o organitzen plantades. 

 

Què podeu fer com Escoles Verdes?

És un bon moment de l'any per renovar planter a l'hort de l'escola o dedicar una estona al jardí. L’hort o jardí escolar no és només un espai de cultiu i estudi de les plantes, sinó que esdevé una font inesgotable d’experimentació, des del mateix moment que es comença a plantejar, i permet posar en pràctica estratègies de gestió, organització, relació i participació. Podem parlar de les plantes remeieres, preguntar als nostres avis, pensar si són dolentes les abelles... Us deixem una pila de recursos i experiències per treballar l'hort i el jardí:

 - Fem més verd el nostre pati – ajardinament sostenible i autogestionat: l’activitat és un projecte a llarg termini d’enjardinament sostenible i està autogestionat pel centre, executat des d’un taller de jardineria del cicle de primària que organitza, gestiona i motiva a la resta de cicles i, també, als altres agents de l’escola. Els seus objectius principals són adquirir vocabulari relacionat amb la jardineria i el món de les plantes, aprendre a usar adequadament les eines i adonar-se de les diferències de treball a la terra segons la climatologia i/o la cultura. (Autoria: Escola Joaquim Blume – Sabadell)

- Iniciem l’hort a l’escola:Experiència amb els objectius de cercar un espai de divulgació, recerca i experimentació dins l’entorn natural i social de l'alumnat, condicionar un espai del pati per a l’hort escolar i interrelacionar-se amb els hortolans per conèixer i intercanviar experiències i coneixements relacionats amb l’hort. (Autoria: ZER Ondara. Escola Sant Roc (Barbens) i Escola Espígol (Tornabous))

- El nostre Jardí: aquest projecte es divideix en dos grans apartats, uns específics com l’aprofitament dels parterres del jardí escolar, i apropar-se al cultiu hidropònic, i altres més generals: classificar científicament les plantes del jardí i les seves utilitats, dissenyar i instal·lar els cartells de cadascun dels parterres i promoure l’aprofitament pedagògic del jardí en tots els nivells i des de diferents àrees. Finalment, tot el projecte es recollirà en suport informàtic. (Autoria: Col·legi Vedruna Sagrat Cor - Tarragona)

https://youtu.be/XpfdYJFIluY

Comptes a l'hort: la realització d’aquesta activitat dirigida a l’alumnat de cicle superior de primàriapretèn vendre els productes de l’hort per fer-lo més sostenible, alhora que aprendre a autogestionar-lo, conèixer què és un cultiu ecològic i els seus avantatges per a la salut, i identificar les parts aprofitables de la planta pel consum humà. (Autoria: Escola de Pràctiques de Tarragona – Tarragona)

 - La tomatera:és una unitat didàctica en la que es fa un estudi de l’evolució de la planta des de la sembra fins a la collita, acompanyat de la confecció de diferents fitxes. Es pretén que l’alumnat valori el treball que fa el pagès, així com conèixer les diferents formes de consum del tomàquet en l'actualitat i les receptes tradicionals per a la seva conservació. (Autoria: Escola Soriano Montagut d’Amposta).

 

 

Bona plantada!

 

Leer más…

Ja queda menys pel Let's Clean Up Europe! (12-19 de maig)

 

El "Let's Clean Up Europe" o "European Clean Up Day" és una acció comuna a tota Europa per conscienciar sobre la quantitat de residus que llencem de forma incontrolada a la naturalesa i promoure accions de sensibilització a través de la recollida d’aquests residus llençats il·legalment als boscos, platges, marges de rius, etc.

La pròxima 6ª edició de la campanya Let 's Clean Up Europe! es celebrarà del 10 a 12 de maig de 2019. En l’última edició, a Catalunya van haver-hi 275 acciones de neteja organitzades por part d’associacions, escoles, empreses, administracions ... a espais naturals.

Per tant, un European Clean Up Day (ECUD) és una activitat que té dos objectius principals:

 • Mobilitzar aquells actors locals (escoles, associacions, serveis tècnics de les administracions locals, per exemple) disposats a comprometre’s en accions destinades a reduir els residus. Informar-los de les diferents temàtiques de prevenció i convidar-los a participar en una activitat social i lúdica.
 • Sensibilitzar un ampli sector del públic amb la publicació de la celebració del ECUD als mitjans de comunicació.

 

Què podeu fer com a Escoles Verdes?

 

Per tal d’organitzar una acció de neteja us recomanem que abans de la recollida:

 • Localitzeu aquells llocs que s’han de netejar: Verifiqueu que no s’hagin ja previst altres accions de neteja en aquesta zona. Fixeu una data i una hora de trobada per a l’operació i informeu a tota l’escola. Mobilitzeu a tantes persones com sigui possible.
 • Comproveu amb una inspecció la idoneïtat de la zona en relació a la tipologia de participants (adults o nens) i nombre de participants. Feu alguna fotografia de la zona.
 • Poseu-vos en contacte amb l’Administració local responsable d’aquest espai, per veure d’idoneïtat de la neteja (raó d’espècies animals i vegetals, altres accions de neteja...)
 • És molt important comptar amb el suport de l’empresa de recollida de residus local. Cal saber on portar els residus recollits (prioritàriament separats per permetre el seu reciclatge) i per estar segur de comptar amb el seu suport per al transport de residus.
 • Utilitzeu les xarxes socials? Si teniu perfil de Facebook crear un esdeveniment anuncieu-lo en la pàgina LCUE facebook. Si teniu Twitter empreu el Tag @LetscleanupEU i el hastag # letscleanupeurope.
 • Registra la teva acció a través de l’aplicació de Let’s Clean Up Europe, d’aquesta manera pots obtenir el logotip oficial i el pots utilitzar en el teu material de comunicació.
 • Pensa sobre la roba i el material que es necessitarà: informa als participants de l’ús de pantalons i calçat adequat ja que és important per evitar relliscades. Si és possible, proveeix als participants amb guants i bosses; pel contrari, demana amablement als participants que portin el seu propi material o pregunta a l’empresa de servei local de recollida (o un patrocinador) de si poden deixar el seu material.

 

Durant i després de la recollida:

 • Parlar sobre la reutilització i la prevenció de residus en general (més informació a aquí).
 • Estima les dades dels residus recollits. Anota el volum recollit, el pes, el nombre de participants, el tipus de residus recollits, compta el nombre de bosses de plàstic i el seu volum per tal de fer una estimació. Utilitzeu el formulari d’avaluació rebuda pels coordinadors nacionals per proporcionar aquesta informació.

 

MATERIAL ÚTIL PEL “LET’S CLEAN UP! EUROPE”

 

Així doncs, tothom a netejar!

Leer más…

Arriba la Biomarató 2019: del 26 al 29 d’abril!

 

La Biomarató és un esdeveniment de varis dies en el que ciutadans de diferents ciutats i pobles registren el major nombre possible d’observacions biodiversitat utilitzant la plataforma de ciència ciutadana Natusfera, un quadern de camp per al mòbil, una xarxa social naturalista i una plataforma molt potent per al seguiment de la biodiversitat. Aquesta biomarató s’emmarca dins d’una competició internacional anomenada City Nature Challenge (CNC) que involucra a 162 ciutats de tot el món (casi 100 més que l’any passat), incloent Barcelona (AMB), Pamplona y Banyoles. Al finalitzar el CNC, la ciutat amb més registres d’observacions naturalistes identificades resultarà guanyadora.

 

A les biomaratons es pot participar individualment o en grup durant tots els dies, mentre que els centres educatius participaran al llarg de les seves hores lectives.

Com podeu participar les escoles?

 1. Registra’t a Natusfera des de l’ordinador o amb l’app (disponible per a Android i per a iOS) des de l’escola.
 2. Uneix-te al projecte Biomarató (CNC 2019) del teu municipi (buscar-lo a Cerca projectes...)*.
 3. Del 26 al 29 d’abril, surt al pati, al jardí o al parc del costat de l’escola i realitza el màxim d’observacions de qualsevol tipus d’ésser viu que vegis! Poden ser plantes, animals, fongs… o qualsevol altra evidència de vida (petxines, closques, empremtes…).
 4. Assegura’t de registrar la localització de l’ésser viu per poder georeferenciar la fotografia. Sí no es disposa de dispositius electrònics com tauletes o mòbils, també es pot fer amb càmeres digitals i després entrar les fotografies indicant la ubicació de manera manual.

El resultat final serà que milers de persones de tot el món sortiran a observar la natura al seu voltant. Els resultats de la competició es faran públics el dilluns 6 de maig de 2019.

És una oportunitat de convertir-se en un/a ciutadà/ana científic/a d’una manera divertida i lúdica. Les observacions registrades en Natusfera quedaran disponibles per a tothom i, posteriorment, passaran a formar part de GBIF (Infraestructura Mundial d’Informació en Biodiversitat, per les sigles en anglès), que amb gairebé 900 milions de registres constitueix la major xarxa mundial de dades de biodiversitat. D’aquesta manera les dades seran útils per a la ciència i per afavorir la conservació de la naturalesa de les nostres ciutats. 

 

*Si la teva escola NO es troba en un municipi adherit a la Biomarató, cap problema! També et pots sumar a la plataforma i crear el teu propi projecte o llista d'espècies per l’escola, del tema que més us agradi o que vulgueu treballar!

El més sorprenent i interessant és que no s’ha de tenir coneixements de biodiversitat o saber quina espècie s’està fotografiant per poder participar. Si no saps quines espècies estàs observant, pots pujar-la a Natusfera activant l’ajuda de la comunitat (casella "Ayuda por favor") perquè aquesta te l’identifiqui. Us suggerim: 

 • Crear llistes: Les llistes son simplement inventaris de grups d’éssers vius (no observacions). Per exemple, es podria crear una llista anomenada "Els ocells preferits de la classe de 4rtB " y afegir les imatges dels ocells que heu pogut observar amb la classe durant el pati o fent una sortida al parc més proper. Altres exemples serien: “Plantes del jardí de l’escola”, “Insectes que trobem a l’hort la classe de 1er”, “Papallones del parc”, “Les flors més maques del jardí de l’escola”, etc.
 • Crear un projecte: Els projectes són col·leccions d’observacions de nombroses persones associades a un propòsit comú. Si t’interessa recol·lectar observacions per ajudar a respondre una pregunta d’investigació concreta, o si vols utilitzar col·lecciones de dades com a forma de transmetre idees, t’interessa unir-te a un projecte o crear-lo de nou en funció dels teus objectius a treballar. Exemple: “Catàleg florístic de l’escola Artur Martorell”, “Espècies exòtiques a Can Rigal”, “Biodiversitat entorn proper Maristes Montserrat” etc.

Els tèstings fotogràfics tenen com a objectius aportar dades per a la ciència, la divulgació i la conservació i és una de les millors maneres d’apropar als alumnes al coneixement del medi i, alhora, és una manera respectuosa aproximar-se a la natura i de gran valor didàctic. Val la pena fotografiar tant espècies molt comunes, com coloms o pardals com espècies exòtiques. L’important és augmentar el coneixement de la biodiversitat urbana, així que totes les espècies compten, sigui quina sigui la seva abundància o raresa. A més, les observacions d’espècies no natives o exòtiques són molt importants pel seu potencial invasor. Aquestes observacions són especialment valuoses per conèixer la seva distribució.

Per més informació, consulteu la “Guia per professors/es” o cliqueu aquí per informació més general.

Leer más…

PLÀSTIC ZERO als fòrums d'Escoles Verdes de primària

 

Dijous 28 de març i divendres 5 d'abril se celebraran els Fòrums d'Escoles Verdes de primària del Vallès Occidental i del Baix Llobregat.

Aquest cop, la temàtica escollida és PLÀSTIC ZERO A LES ESCOLES. I per això us volíem convidar a veure una exposició MOLT INTERESSANT:

 

Exposició: Menys plàstics, més vida!

Entre el 20 de març i el 20 d’abril es podrà visitar al Palau Robert de Barcelona una exposició amb el títol Menys plàstic, més vida!, que mitjançant diversos cubs explicatius s’aportaran dades i imatges per conèixer els danys en el medi hídric que genera l’ús excessiu de plàstic i la seva gestió inadequada.

 

 

 

 

 

Leer más…

DIA MUNDIAL DE L'AIGUA - 22 de març de 2.019

 

Sense deixar ningú darrere
Qui sigui, sigui on estigui, l'aigua és el vostre dret humà

El Dia Mundial de l'Aigua se celebra anualment el 22 de març com un mitjà per centrar l'atenció en la importància de l'aigua i la defensa de la gestió sostenible dels recursos hídrics. L'Assemblea General de les Nacions Unides va designar el 22 de de març de 1993 com el primer Dia Mundial de l'Aigua, després que la seva celebració s'aprovés a la Conferència de les Nacions Unides sobre el Medi Ambient i el Desenvolupament (CNUMAD) l'any 1992.

L'objectiu 6 per al desenvolupament sostenible és cristal·lí: aigua per a tothom cap al 2030. Per definició, això significa que no hi ha ningú darrere. Però avui, milers de milions de persones encara viuen sense aigua potable: les llars, les escoles, els llocs de treball, les explotacions i les fàbriques que lluiten per sobreviure i prosperar. Els grups marginats, dones, nens, refugiats, pobles indígenes, persones amb discapacitat i molts altres, sovint s'obliden i, de vegades, s'enfronten a la discriminació, ja que intenten accedir i gestionar l'aigua segura que necessiten.

Aquest Dia Mundial de l'Aigua, del 22 de març de 2019, tracta de fer front a la crisi de l'aigua abordant els motius pels quals queda molta gent sense accés al recurs.

A L'ESCOLA

És un dia important per a poder treballar a l'escola fent alguna activitat:

La diada serveix per explicar quines accions es desenvolupen i es recomana fer servir les xarxes socials (Twitter, Facebook, Instagram...) i el hashtag / paraula clau #diamundialaigua #worldwaterday #acaworldwaterday2019 . Més informació internacional del WorldWaterDay .

 

 

 

 

Leer más…

Trobada Escoles Bressol a Girona - 9 de març de 2019

El dissabte 9 de març de 2019, les escoles bressol de Baix Llobregat, Vallès Occidental, Alt Peendès i Barcelonès van anar a les comarques gironines a visitar dues escoles bressol.

 

La primera parada va ser a Torroella de Montgrí, on la directora del Petit Montgrí i tot el seu equip ens van fer una explicació de les seves actuacions i ens van ensenyar la seva magnífica escola bressol.

 

L'hora de l'esmorzar va ser un moment on totes les mestres van compartir els esmorzars que havien dut dels diferents municipis.

 

La segona parada va ser a Palafrugell, on la directora dels Belluguets i la resta de l'equip ens van ensenyar el seu Rebost de Natura i la resta de l'escola bressol.

 

Una gran experiència per a conèixer nous espais i noves maneres de fer! MOLTÍSSIMES GRÀCIES per l'acolliment a les dues escoles bressol!

AQUÍ podeu veure totes les fotografies que vam fer durant la jornada.

AQUÍ trobareu el power point de l'escola bressol El Petit Montgrí.

 

 

Leer más…

Una jornada destinada a totes aquelles persones (representants d’ajuntaments, entitats o centres educatius) amb ganes de conèixer com l’Aprenentatge Servei esdevé una eina educativa de transformació comunitària.

 

En motiu Dia Mundial de l’Aigua, el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i la Gerència de Serveis de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona organitzem la jornada “L’aprenentatge Servei, una eina d’educació ambiental per conservar rius, basses i rieres”.

Podeu inscriure-us en el formulari que trobareu en aquest enllaç.

Programa

 

 

Leer más…

LiquenCity

LiquenCity és un projecte de ciència ciutadana que busca líquens urbanites a les escorces dels arbres per avaluar la qualitat atmosfèrica de Barcelona i Madrid.

Us convidem a totes i tots a participar a la Bioblitz que tindrà lloc el el matí del diumenge 24 de març. Que què és una Bioblitz? Es tracta d’un esdeveniment festiu en què entre tots col·laborem en la descoberta de la natura en un lloc, temps i espai determinats. Aquesta vegada enfocat a buscar líquens.

La Bioblitz de LiquenCity serà als voltants del Baixador de Vallvidrera, que es troba ben a prop de Barcelona, però ja forma part del Parc Natural de Collserola: un petit pulmó verd de l’Àrea metropolitana. Es farà un itinerari de la mà d’experts que ens recolzaran en la descoberta i identificació dels líquens. Tot el que observem ho pujarem a Natusfera i contribuirem al mapa de líquens junt amb la resta de dades que hem anat prenent entre tots plegats.

Què ens diran els líquens sobre l’atmosfera d’aquest indret? En trobarem més que a la ciutat? Sospitem que sí però, ens ajudeu a resoldre aquestes preguntes i enriquir una mica més el mapa? No dubteu en venir i convertir-vos en experts ciutadans científics! Feu-ne tanta difusió com considereu oportuna, hi haurà líquens per a tots. Us hi esperem!

Trobareu tota la informació sobre l’organització en el següent enllaç http://liquencity.org/cat/liquencity-culmina-la-campanya-de-mostrejos-amb-un-segon-bioblitz-simultani-a-barcelona-i-madrid/

Leer más…

2 de febrer - Dia Mundial de les Zones Humides

 

 

El dia 2 de febrer es celebra el Dia Mundial de les Zones Humides, diada que ens serveix per posar de relleu el paper cabdal que tenen aquests espais naturals, donat que són dels més productius i rics de la terra i, a la vegada, dels més fràgils i amenaçats.

Enguany s'ha escollit com a temàtica central "Zones Humides i Canvi Climàtic". Al web www.worldwetlandsday.org/es/ podreu trobar un munt d'informació sobre el paper de les zones humides com a mitigadores dels desastres naturals.


Us recomanem també la web del Museu del Ter on podeu consultar els ocells, amfibis i rèptils, mamífers, peixos, macroinvertebrats i vegetació de ribera. AQUÍ.

També podeu aprofitar el cap de setmana per visitar algunes de les zones humides de Catalunya i gaudir de les activitats que s'han programat:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leer más…