Publicaciones de Escoles Verdes (176)

Setmana BIO a l'escola - 19 al 27 octubre 2019

3663224390?profile=RESIZE_710x

La Setmana Bio a l’escola és l’apartat de la Setmana Bio per l’alimentació ecològica dedicat a la comunitat educativa. El seu objectiu és donar a conèixer la producció agrària i l’alimentació ecològiques en l’entorn educatiu, tant a l’alumnat com a les famílies, mitjançant un programa d’activitats específiques. Al llarg d’aquesta setmana també es lliuraràn els guardons del Premi Escola, Agricultura i Alimentació Ecològica.

QUÈ PODEU FER ELS CENTRES ESCOLARS?

 • Podeu participar en alguna de les activitats que s'organitzen.
 • Podeu organitzar una activitat.
 • Podeu enviar-ho també a les famílies perquè participin en les activitats.

Podeu trobar tota la informació necessària AQUÍ

 

 

Leer más…

La 4a Cursa Solar del Vallès

3649652498?profile=RESIZE_710x

La Cursa Solar de Vallès és projecte que dura tot el curs. Es tracta d'una competició pedagògica pel foment de les energies renovables, el treball en equip i la mobilitat sostenible.

Els alumnes a partir del novembre, dissenyen i construeixen a l'escola un petit vehicle solar sobre una base motriu comuna (motor i panell fotovoltaic) que cedeix l'organització. L’objecte és competir en una única jornada, en què guanyarà l’equip que aconsegueixi millor puntuació en un seguit de proves en què s’avaluarà el disseny, la robustesa, les solucions adoptades, les prestacions tècniques i de velocitat del vehicle presentat per cada escola.

 • AQUÍ podreu trobar tota la informació necessària del projecte.
 • AQUÍ teniu el formulari d'inscripció
 • AQUÍ teniu les bases del concurs

ANIMEU-VOS A PARTICIPAR!!!

3649666053?profile=RESIZE_710x

Leer más…

10 octubre - Residu va, Recurs ve!

3649635504?profile=RESIZE_710x

RESIDU VA, RECURS VE, és un recapte de materials que normalment es descarten com a residus per part de les empreses però que de fet es poden reutilitzar i, per tant, es poden destinar als projectes de les entitats socials, ambientals, culturals i esportives, a les escoles i a d’altres organitzacions de l’àmbit de l’educació així com també a col·lectius de dissenyadors i artistes.

El projectre al 2019 es desenvoluparà amb materials que estaran exposats i disponibles per a tots els beneficiaris interessats durant una jornada, en forma de "outlet" de materials el proper dia 10 d'octubre de 2019, de 10 a 18 hores, a les instal·lacions de Palo Alto Barcelona (Carrer Pellaires, 30 -38).

A més, portarem a terme tallers de reutilització on experimentarem amb els materials per així poder donar-li un segon ús.

 

INFORMACIÓ PRÀCTICA:

Els materials estaran exposats i es podran retirar gratuïtament prèvia inscripció. La inscripció prèvia a la jornada garantirà la recollida de dades i indicadors per la correcta gestió del projecte i, a més, permetrà facilitar la gestió de peticions per a poder seguir obtenint aquests tipus de materials en el futur.

El projecte està obert a tothom, empreses i organitzacions que tingui materials en bon estat que puguin ser reutilitzats. Entitats socials i ambientals, culturals i esportives, escoles i entitats del sector de l'educació, dissenyadors, artistes i públic en general que vulguin aprofitar aquests materials i dona'ls-hi un segon ús. 

3649642692?profile=RESIZE_710x

 

 

Leer más…

Dia de l'anar a peu a l'escola - 7 d'octubre de 2019

3643564197?profile=RESIZE_710x

El dilluns dia 7 d’octubre se celebra el Dia Mundial d’Anar a Peu a l’escola (#WalkToSchoolDay  #AnarAPeuEscola) que persegueix incentivar que els infants i joves puguin arribar a l’escola d’una manera segura i sostenible i disminuir l’ús del vehicle privat. D’aquesta manera poder augmentar l’activitat física, contribuir a millorar la qualitat de l’aire i ajudar a prevenir accidents de trànsit.

En aquesta línia hi ha propostes i accions que s’estan realitzant des de les escoles per tal d’assolir aquests objectius. Un dels exemples, són els CAMINS ESCOLARS que consisteixen en marcar i senyalitzar itineraris segurs per escolars, o el BUS A PEU.

Animeu al vostre alumnat i a les famílies a venir aquest dia a peu a l’escola, potser podeu crear el bus a peu i veure com funciona.

Us deixem un seguit de recursos que us poden ajudar en aquest sentit:

 • Web de Territori i Sostenibilitat de la Gneralitat de Catalunya amb un recull de recursos i un recull d'experiències.
 • Web de la Diputació de Barcelona sobre els camins escolars son trobareu informació, legislació, propostes, experiències de referència,…
 • TRAZEO: eina TIC formada per una plataforma web i una aplicació de mòbil gratuïta que permet dissenyar, traçar i fer el seguiment del camí escolar.

 

 

 

Leer más…

Dia Mundial dels Ocells - 5 i 6 d'octubre de 2019

 

 3643790064?profile=RESIZE_710x

El primer cap de setmana d’octubre se celebra el Dia Mundial dels Ocells de manera multitudinària la major part d’espais naturals protegits per acostar el món dels ocells i els seus hàbitats a la ciutadania, donar a conèixer la diversitat i l’interès de les espècies presents, i transmetre els problemes de conservació que les afecten.

Els parcs naturals organitzen diversos actes aquest cap de setmana amb motiu del Dia Mundial dels Ocells, el proper dissabte i diumenge, 5 i 6 d’octubre.

Podeu trobar totes les activitats que s'organitzen arreu a la web de la SEO Birdlife AQUÍ.

A continuació us fem un resum de les principals activitats que podem trobar, i que podeu enviar a les famílies:

DELTA DEL LLOBREGAT 

 • Espais Naturals del Riu: ofereixen diverses activitats en família: Fem menjadores, menjadores i nius d’ocells, Observació de l’anellament d’ocells, Visites guiades gratuïtes. Per informació i reserves.
 • Basses de Can Dimoni: Jornada de descoberta i familiar. Per informació i reserves.
 • Estany de la Murtra: Observació de l’anellament i taller, visites guiades gratuïtes. Per informació i reserves.
 • Espai Remolar-Filipines: Observació de l’anellament d’ocells, Visites guiades gratuïtes, Fem volar ocells. Per informació i reserves.

COLLSEROLA

 • Al Parc de Vallvidrera: passejada pels voltants del Centre d’Informació per conèixer alguns dels ocells que viuen al Parc. Més informació
 • A Can Coll: Taller de dibuix al natural, Xerrada-taller, Recursos per a la identificació d'ocells, Passejades, Jocs i tallers per a infants i joves,... Més informació.
 • A la Magarola: últim cap de setmana d'observació de migració d'ocells. Més informació

ZONA DEL TER

Celebració del Dia Mundial dels Ocells amb xerrades, concurs, animació infantil,... Més informació.

Sortida ornitològica per descobrir els ocells que ens visiten a la tardor. Més informació

I A L'ESCOLA QUÈ?

Per a celebrar aquest dia a l'escola, us deixem un seguit d'activitats que podeu fer:

 

 

 

Leer más…

L’escola Lola Anglada de Martorell amb el canvi climàtic

3640651349?profile=RESIZE_710x

 

El divendres 27 de setembre de 2019 dins de la setmana pel canvi climàtic tots els alumnes i mestres de l’escola Lola Anglada de Martorell s'han trobat per fer un acte conjunt pel nostre Planeta. Tots s'han unit per llegir un Manifest per expressar els desitjos i intencions per buscar altres maneres de viure més sostenibles.

Cal buscar solucions per tenir els mars més nets, així com també millorar la qualitat de l’aire que respirem, entre d’altres accions. Ha estat un acte molt emotiu, ple de sentiment i amb molts desitjos i força per transmetre a tothom quin món volem.

Sabem que l’edat no és cap impediment i tots hi podem fer alguna cosa, per petita que sigui: ELS PETITS CANVIS SÓN PODEROSOS.

 

 

Leer más…

EMERGÈNCIA CLIMÀTICA I VAGA PEL CLIMA - 27 setembre

3621559558?profile=RESIZE_710x

Els recents informes sobre l’estat de la biodiversitat de l’IPBES i sobre l’escalfament global d'1,5 °C de l’IPCC, el grup d'experts de l'ONU sobre canvi climàtic, alerten d’un rumb que porta al deteriorament d’un gran nombre d’ecosistemes, tant terrestres com marins, així com a l’extinció d’1 milió d’espècies que es troben greument amenaçades per l’activitat humana. A Catalunya concretament, el darrer Informe sobre l’estat del Medi Ambient indica que seguim perdent biodiversitat a un ritme preocupant.

El passat 7 de maig, el Govern de la Generalitat ja va declarar l’estat d’Emergència climàtica, i tot i que no va presentar un calendari d’accions concretes, ja va manifestar que veu amb preocupació els impactes que el canvi climàtic té i tindrà a Catalunya i arreu del planeta, i entén que és necessari prendre una major consciència del perill que representa, tal i com la comunitat científica està alertant de forma continuada.

 

QUÈ PODEM FER LES ESCOLES?

Hi ha moltes escoles que estan proposant diverses activitats durant tota la setmana, tot i que el dia CLAU és el divendres 27 de setembre, quan hi ha la VAGA PEL CLIMA.

Us animem a que com a escola us pugueu adherir al manifest, que és un pas molt senzill, i el mateix divendres pugueu fer una aturada per a llegir-lo, proposant per exemple que tothom vagi amb samarreta verda:

També us podeu adherir a les diferents accions que se'estan fent durant la setmana.

 

MANIFESTACIÓ EMERGÈNCIA CLIMÀTICA

La manifestació es celebrarà el divendres 27 de setembre a Barcelona. Us animem a que pugueu convidar a les famílies a participar-hi:

3621556175?profile=RESIZE_710x

 

3621438207?profile=RESIZE_710x

Leer más…

22 de Setembre - Dia Europeu Sense Cotxes

3570844848?profile=RESIZE_710x

#sensecotxes #diasensecotxes

Aquesta diada neix amb l’objectiu de conscienciar els ciutadans sobre la contribució del trànsit privat a les emissions dels gasos d’efecte hivernacle. Els cotxes són responsables del canvi climàtic, alhora que contribueixen a disminuir la qualitat de vida pel soroll i la contaminació odorífera que suposen.

El Dia Mundial Sense Cotxes se celebra tots els anys el 22 de setembre, i el principal objectiu d'aquest dia és conscienciar que el seu ús a gran escala produeix greus danys al medi ambient (contaminació aèria i acústica), inculcar als ciutadans a deixar aquest mitjà de transport per un dia i provar nous mitjans de desplaçament.

L'origen de la data es remunta a la crisi del petroli de l'any 1973, on la preocupació pel subministrament de petroli va impulsar a diversos governs europeus la idea de deixar el cotxe aparcat i promoure mitjans de transport més eficients.

L'octubre de 1994 s'organitzen les primeres jornades sense automòbils. En un inici les ciutats de Reykjavík (Islàndia), La Rochelle (França) i Bath (Gran Bretanya) prenen la iniciativa d'aplicar el Dia Sense Cotxes. El primer país a aplicar la campanya a nivell nacional és la Gran Bretanya l'any 1997. I finalment l'any 2000 es constitueix com una iniciativa europea per la Comissió Europea.

Aquest dia ens recorda que hem de canviar la mentalitat i optar per mitjans de transport alternatius, amigables amb el medi ambient.

A tots els municipis de Catalunya es proposen activitats per aquesta setmana i aquest dia. Busca la teva!

Recursos interessants:

3570846322?profile=RESIZE_710x

Leer más…

3260527684?profile=RESIZE_710x

 

El dilluns 1 de juliol vam celebrar una jornada temàtica a l'Espai Francesca Bonnemaison (Barcelona) sobre "Els Adolescents: motivació i transferència en Escoles Verdes". Us deixem el programa aquí.

Vam començar amb la ponència d'Eva Bach, pedagoga, mestra, escriptora, formadora de formadors, la qual ens va parlar sobre "L'adolescència, la cerca d'un lloc en el món". Ens va parlar sobre la importància de la comunicació afectiva i efectiva amb adolescents, un tema molt interessant i vigent. 

AQUÍ podeu veure material relacionat amb la seva conferència.

Seguidament va parlar la professora de secundària a Vedruna Carme i formadora de formadors, Núria Fusté. Vam canviar de tema i vam centrar-nos en "La motivació a Secundària en Escoles Verdes: elements que milloren la participació dels alumnes en el Programa".

Us deixem AQUÍ la seva presentació per consultar-la i altres materials de suport.

Després d'un bon esmorzar vam seguir amb una ponència compartida, i molt especial, ja que van venir a parlar i a donar-nos la seva visió sobre el programa d'Escoles Verdes dos ex-alumnes d'EEVV, la Cristina Giménez i en Nacho Sánchez. 

Per últim, i no menys important, en Josep Lluís Estanya, professor de secundària a l'institut Estatut i formador de mestres va fer una mirada cap al futur per parlar-nos de "com s’impregnen els valors ambientals en els joves?".

També us deixem la seva presentació a continuació.

 

Va ser una jornada molt interessant i profitosa! Gràcies als assistents i ens veiem a la pròxima!

Bon estiu Escoles Verdes!

Leer más…

JORNADES TEMÀTIQUES AL JULIOL

3134276132?profile=RESIZE_710x

TEMA: Els adolescents, motivació i transferència en Escoles Verdes
DIA: Dilluns 1 de juliol de 2019
HORA: 9-14h
LLOC: Espai Francesca Bonnemaison - Sant Pere Més Baix, 7 - Barcelona
PROGRAMA
INSCRIPCIÓ: Aquí

 

3134280587?profile=RESIZE_710x

TEMA: Fem de pagès: conreus ecològics, varietats tradicionals i comercialització Km0
DIA: Dimarts 2 de juliol de 2019
HORA: 9-14h
LLOC de trobada: Centre Comercial Sant Boi. Polígon Les Salines. Davant de l’Hotel Front Air Congress.
PROGRAMA
INSCRIPCIÓ: Aquí

 

 

Leer más…

El paper: blanc o reciclat?

 
3118536809?profile=RESIZE_710x
Els dos aspectes ambientals que s'han de tenir en compte a l'hora d'adquirir paper d'escriptura són: l'origen de la pasta per fer el paper i el procés de blanqueig.

ORIGEN DE LA PASTA
Es pot diferenciar entre paper reciclat (elaborat a partir de paper i cartró de post-consum recollit selectivament) i paper no reciclat o blanc(elaborat a partir de fusta verge).

100 fulls de paper reciclat estalvien:
 • La tala d'un arbre de 1,5-2m d'alçada (1,6dm3)
 • El consum de 42 litres d'aigua
 • El consum de 2000 KWh/t d'energia

PROCÉS DE BLANQUEIG
A nivell bàsic es pot diferenciar entre:
 • Convencional: blanqueig amb diòxid de clor i rentat amb hidròxid sòdic diluït (prohibit a molts països pels riscos sobre la salut que se'n deriven)
 • Lliure de clor elemental (ECF): blanqueig amb diòxid de clor i rentat amb hidròxid sòdic diluït.
 • Totalment lliure de clor (TCF): deslignificació amb oxigen, ozó i combinats. Blanqueig amb ozó i peròxid d'hidrogen.
*Hem de tenir present que el 90% del paper de la producció mundial és ECF; exhibir aquesta denominació no implica cap tipus de compromís ambiental. A l'hora d'adquirir paper cal prioritzar els papers totalment lliures de clor (TCF). 

 
CERTIFICACIONS AMBIENTALS DEL PAPER: ECOETIQUETES

eu-ecolabel.png?profile=RESIZE_180x180
 
 
 
Ecoetiqueta Europea (ECOLABEL)
Certifica que és paper reciclat o, en cas contrari, que el producte presenta certificació d'explotació sostenible. Controla les emissions durant el procés de fabricació i la gestió ambiental de les empreses productores.


 
 
 
 
 
angelBlau.png

Àngel Blau (Alemanya)
 
Paper 100% reciclat i totalment lliure de clor (TCF).
Compliment de normes de qualitat DIN 19309 (apte per a fotocopiadores).
Sense blanquejats òptics i nivell mínim de fotmaldehid i PCB.nordic-swan-eco-202.jpg?profile=RESIZE_710x


 
 
Cigne Nòrdic (Països nòrdics)
Controla les emissions durant el procés de fabricació i la gestió ambiental de les empreses productores.
No garanteix que sigui paper reciclat ni totalment lliure de clor. Si és lliure de clor ho especifica amb l'acrònim (TCF).

 
 
Distintiu.jpg
 
 
Distintiu Garantia Qualitat Ambiental (Generalitat de Catalunya)
Paper fet en un 90% de fibres reciclades i blanquejat sense clor (TCF).

fsc-logo.jpg?profile=RESIZE_710xpefc3.jpg?profile=RESIZE_180x180
 
 
 
 
Els segells FSC (a nivell internacional) i PEFC (a nivell català) certifiquen que els productes de fusta o paper procedeixen d'explotacions forestals sostenibles.
 
 
 
 
 
 
 
 
Més:

 

 

 

Leer más…

Arribem a la fi de curs i venen algunes setmanes de planificació i d'altres de descans. Us deixem algunes activitats per a fer l'estiu, per petits, grans i famílies, per seguir guadint i tenint cura de la natura.

 

Activitats guiades:

 

Ecoturisme:

A casa:

 • Vacances en Família: La Fundació Catalana de l'Esplai disposa de diverses colònies en família a les millors instal·lacions de natura i amb un complet programa d'activitats d'educació ambiental! Disposen de cases de colònies, albergs i terrenys d'acampada en indrets de gran interès natural, com les Guilleries, el Montseny, la Serra de Busa, el Berguedà, Montserrat, el Ripollès...
 • Arrèlia:  iniciativa d'economia social de les ONGs ambientals, sense afany de lucre i que té com a objectiu conservar els espais naturals de Catalunya. Ens conviden a planificar una estança ecoturística gaudint de la natura i el paisatge acompanyats de les ong's que treballen en projectes de conservació i custòdia. Una experiència enriquidora amb la qual, a més a més, es dóna suport a la conservació de la natura i al desenvolupament de l'economia local.

A països llunyans:

 • Alma mochilera: si us agraden els viatges d'aventura i conèixer altres països i cultures, aquesta agència proposa una manera diferent de viatjar on el viatger és el protagonista de la seva aventura i es segueix una filosofia de turisme sostenible que enriqueixi l'economia del país de destinació, realitzant rutes allunyades dels clàssics paquets turístics.

 

3015295357?profile=RESIZE_710xCasals, colònies i voluntariats:

 • Encerta l'Estiu: La Fundació Catalana de l'Esplai posa en marxa un ambiciosa campanya d'estiu amb més de 1.000 tandes d'activitats per a infants, joves i famílies com casals per gaudir de l'estiu a prop de casa d'una forma divertida i participativa, colònies per estar en contacte amb la natura o camps de treball per participar en projectes ambientals i compartir experiències.
 • Projecte boscos de muntanya: una entitat sense ànim de lucre que treballa per la conservació i la millora dels boscos i paisatges de muntanya als Pirineus catalans i que forma part de la Fundació Bergwaldprojekt, nascuda a Suïssa el 1987.Organitzen estades de voluntariat per a adults al Pirineu, integrant els participants en les tasques de gestió forestal. 

 

Passejades per la natura:

 

Documentals i videojoc ambientals:

 • World Rescue Game: un videojoc narratiu i basat en la investigació inspirat en els Objectius de desenvolupament sostenible de les Nacions Unides. Mitjançant un joc de ritme ràpid establert a Kenya, Noruega, Brasil, Índia i Xina, els nens i nenes reuniran i ajudaran a cinc joves herois i els ajudaran a resoldre problemes globals, com ara el desplaçament, la malaltia, la desforestació, la sequera i la contaminació, a nivell de comunitat. I de pas, practiquem l'anglès!
 • Què és el canvi climàtic?: documental per a explicar els petits que és el canvi climàtic.
 • Comprar, llençar, comprar: basant-se en una acurada recerca de més de tres anys, i utilitzant imatges d'arxiu molt poc conegudes, el documental "Comprar, llençar, comprar" (2010) relata la fascinant història de l'Obsolescència Programada des dels seus orígens cap a 1920 (quan es va formar un càrtel per limitar la vida útil de les bombetes elèctriques) fins a casos actuals que afecten a productes electrònics de darrera generació (iPods, impressores...) passant per la misteriosa desaparició de les mitges de niló a prova de carreres
 • GAIA · La Gran Mare: és un documental de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya de 48' sobre l'origen, l'evolució i el futur de la Terra, amb èmfasi en els conceptes geològics i el paper de la vida i dels humans. Els fets i les idees es mostren mitjançant il·lustracions i animacions així com filmacions realitzades en llocs com museus i paisatges rellevants. També s'hi exposen les amenaces a la sostenibilitat del planeta.
 • Entre el cel i la terra. La guerra dels aiguamolls: Reportatge sobre la lluita per salvar els Aiguamolls de l’Empordà de la pressió urbanística (1976) i sobre com es va aconseguir la protecció dels Aiguamolls de l’Empordà (59′ 44″).
 • La degradació del litoral català: Comparació, a partir de diverses imatges (preses amb només quatre anys de separació) que mostren un alarmant empobriment d’algunes zones del fons marí del litoral català. Produït pel programa El medi ambient. (3′ 04″)
 • El vincle amb la terra. Paisatges: Reportatge sobre el patrimoni natural de la península Ibèrica. Recorregut per espais espanyols dignes de ser protegits: El Cañón de Río Lobos, les Bardenas Reales, el Pinar de Rodeno o Cabo Vilán.  (25′ 35″)
 • El menjar que llencem: cocumental produït per Tony Comity, centrat a França però que presenta una realitat molt pròxima a tota Europa i al món occidental en general. És una reflexió sobre el contrast abismal que hi ha entre la crítica situació de les famílies per la crisi, la precarietat nutritiva als països en vies de desenvolupament i la nostra manera de consumir. Interessant per l’educació sobre consum responsable. El reportatge, emès per 30 minuts de TV3, és presentat en 3 fragments al Youtube: El menjar que llencem 1.2 (15’21”),  El menjar que llencem 2.a (7´34″), El menjar que llencem 2b (8´06″). Els tres fragments es van enllaçant.
 • El gust pel rebuig: documental sobre el menjar que llença la indústria alimentària i la cadena de distribució, útil per reflexionar sobre els milions de tones d’aliments llençats. Sobre aquesta situació calen actuacions a tres escales: consumidors; majoristes-minoristes i productors; polítics. Reportatge de Valentin Thurn, (54’48”)
 • Ciberbasura con fronteras: Europa genera prop de 50 milions de tones d’escombraries electròniques i bona part acaba en abocadors d’Àfrica i Àsia (42’15”).

Lectures:3015302343?profile=RESIZE_710x

 • 4 lectures ecologistes crítiques per als més grans: Històricament, els moviments ecologistes han viscut friccions amb altres lluites polítiques. Actualment, però, molts assagistes i activistes busquen la manera d’integrar causes diverses i facilitar la cooperació mútua. L’economia feminista, per exemple, integra en els seus fonaments la preocupació pel medi ambient. La llista de lectures que s'ofereix en aquest article contribueix a enfortir aquests ponts entre causes. A ‘La naturaleza es un campo de batalla’, per exemple, el sociòleg Razmig Keucheyan insisteix en el concepte de ‘racisme ambiental’, l’exposició desigual a la contaminació per motius d’ètnia i de classe. A ‘La empresa criminal’, per altra banda, es relata com els abusos empresarials juguen un paper significatiu en el deteriorament del planeta i de les condicions de vida dels seus habitants
 • 10 llibres sobre medi ambient: un recorregut per diversos volums des de l'inici de l'educació ambiental fins a avui dia per a llegir envoltats de natura
 • Llibres d'educació ambiental per a nens i nenes de primària: selecció de llibres sobre educació ambiental per nens i nenes de 5 a 10 anys.
 • Contes infantils sobre el respecte al medi ambient: recull de contes per als més petits per a ajudar-los a entendre la importància del respecte a la natura i el medi ambient. 

 

Us desitjem unes bones vacances!

 

Leer más…

Aquest any, durant la setmana cultural d’aquest curs 18-19 la temàtica a l’escola Sant Domènec ha estat “El medi ambient”. Els alumnes de 1er de primària van adonar-se que al menjador generaven moltes empolles d'aigua, fins a 20 ampolles diàries! Fent càlculs... unes 3.200 ampolles al curs de mitjana. Això els va fer veure realment la de quantitat de plàstic que pot generar una escola només a l'hora de dinar.

Per això, van decidir donar ús a aquestes ampolles de plàstic i per tant van proposar-se construir un iglú amb ampolles de plàstic per tal de conscienciar a la resta de nens i nenes de la quantitat de residus de plàstic que podem arribar a generar i de la importància de reduir el consum de plàstic.

Us deixem a continuació el video que ho resumeix i ho explica pas per pas! Recordeu, sempre prioritzar la REDUCCIÓ de residus abans que REUTILITZAR i RECICLAR! 

 

Video de "El nostre iglú": ESC Sant Domènec.mp4

Leer más…

 

 

Bon dia escoles verdes!


El divendres 7 de juny, l'Institut Vacarisses fa una sessió oberta a tothom del:

2n festival de curtmetratges mediambientals 

Green Planet Barcelona (GPB)

que faran el cap de setmana vinent coincidint amb la festa del medi ambient (5 de juny). No us el podeu perdre!

 

A continuació us deixem el tríptic on podeu veure què es farà cada dia i el cartell del festival. Esperem que us animeu!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Bon divendres i bon cap de setmana!

 

 

Leer más…

El 5 de juny celebrem el Dia Mundial del Medi Ambient

El 5 de juny de 2019, Dia Mundial del Medi Ambient, serà un cridat a afrontar un dels majors reptes ambientals del nostre temps: la contaminació de l'aire. Aquest any la Xina serà l'amfitrió d'aquest esdeveniment que ens convida a reflexionar sobre quins canvis podem fer en la nostra vida quotidiana per reduir la contaminació atmosfèrica i així disminuir les emissions de gasos d'efecte hivernacle i beneficiar la salut de les persones. Xina ha demostrat un gran lideratge en afrontar la contaminació atmosfèrica en l'àmbit nacional i aquest compromís per millorar la qualitat de l'aire pot servir d'inspiració a altres països d'arreu del món.

En el marc d'aquest esdeveniment es llença el repte de la mascareta, que es planteja en dues fases:

Fase 1

Del 24 de maig al 4 de juny

 1. Publica una imatge o un vídeo de tu mateix usant una mascareta o protecció a la boca i nas, i anuncia un compromís per un planeta #SinContaminaciónDelAire.
 2. Comparteix-ho a les teves xarxes socials.
 3. Etiqueta a 3 persones, companyies o organitzacions i llença'ls el mateix repte.
 4. Fes servir les etiquetes #DíaMundialDelMedioAmbiente i #SinContaminaciónDelAire en les teves publicacions de xarxes socials i no oblidis etiquetar @onumedioambiente a Instagram o @ONUMedioAmb a Twitter.

Fase 2

Día Mundial del Medi Ambient, 5 de juny

 1. Publica una imatge o un vídeo complint el teu compromís en el Dia Mundial del Medi Ambient.
 2. ¡Encoratja als teus amics a participar en els esdeveniments del Dia Mundial del Medi Ambient a la seva ciutat o a crear els seus propis esdeveniments!
 3. Recorda fer servir l'etiqueta #DíaMundialDelMedioAmbiente i #SinContaminaciónDelAire en les teves publicacions. No oblidis etiquetar @onumedioambiente a Instagram o @ONUMedioAmb a Twitter.

Alguns exemples de compromisos són:

 • Utilitza el transport públic, comparteix vehicle, mou-te amb bicicleta o camina. 
 • Opta per un vehicle híbrid o elèctric, i sol·licita taxis elèctrics. 
 • Apaga el motor quan hagis romandre dins de l'acte estacionat. 
 • Redueix el consum de carn i de productes lactis per ajudar a reduir les emissions de metà. 
 • Composta teus aliments orgànics i recicla les escombraries no orgànica. 
 • Canvia a sistemes i equips de calefacció d'alta eficiència per a la teva llar. 
 • Estalvia energia: apaga els llums i els equips electrònics quan no estiguin en ús. 
 • Tria pintures i mobles sense compostos tòxics.

 

¿Què podem fer des de l'escola?

El Dia Mundial del Medi Ambient pot ser una plataforma perquè les escoles liderin la lluita per un planeta sense contaminació de l'aire. La contaminació de l'aire pot semblar un problema complex, però tots podem fer alguna cosa per evitar-la. Entendre els diferents tipus de contaminació, i com afecten la nostra salut i el medi ambient, ens ajudarà a prendre accions per a millorar la qualitat de l'aire que ens envolta.Un recurs interessant on trobar informació sobre aquesta problemàtica és la web oficial de l'esdeveniment, que proporciona informació sobre els efectes de l'agricultura, les llars, la indústria, el transport i els residus en el medi i en la salut de les persones. Aquesta web també ofereix una guia d'actuació dirigida a escoles, ciutats, ciutadans, governs i empreses. Algunes de les accions que proposa la guia a les institucions educatives són:

 • Organitzar un esdeveniment per plantar arbres durant el Dia Mundial del Medi Ambient en el qual els estudiants portin les seves pròpies llavors. 
 • Demanar als professors que aquest dia es dediquin exclusivament a ensenyar sobre sostenibilitat i qualitat de l'aire.
 • Donar suport als estudiants en la creació de clubs ambientals. Això pot ajudar els joves a ser innovadors i aportar idees per combatre la contaminació de l'aire. 
 • Aprofitar el Dia Mundial del Medi Ambient per comprometre's a fer servir energia renovable.
 • Crear zones als voltants de les escoles en què estigui prohibit estacionar i romandre amb el motor encès.

També us oferim una sèrie de recursos educatius per a treballar la contaminació atmosfèrica. Alguns recursos didàctics:

 • Enlaira't: és un projecte de sensibilització i educació ambiental impulsat per la Plataforma per la Qualitat de l'Aire i produït per Eduxarxa que es dirigeix a l’alumnat d'ESO de Barcelona. S'ha realitzat en tres fases amb diversos instituts i ofereix des de la seva plataforma web una guia didàctica per a treballar la contaminació de l'aire i també unes càpsules audiovisuals on es mostra com diversos instituts han treballat aquesta problemàtica.
 • És brut l'aire que respirem?: proposta didàctica per a primària per ajudar l’alumnat a reflexionar i aprendre sobre la contaminació atmosfèrica, les seves causes i les seves conseqüències. L’activitat parteix dels coneixements previs dels infants i a través de la lectura d’alguns articles, l’experimentació a l’aula, el testimoni de la gent gran i la reflexió sobre diferents fonts de dades, es va descobrint com és l’aire, les seves propietats, la contaminació atmosfèrica, i les possibles accions de millora
 • Una atmòsfera per viure: activitat completa oer a la ESO que treballa el tema de l’atmosfera des de diferents punts de vista. Es combina la vesant més científica amb altres fenòmens o aspectes més propers a ells o més coneguts, com ara el fum del volcà Eyjafjallajökull o la contaminació que produeixen les seves pròpies motos. Es pretén que l’alumnat reflexioni sobre els seus hàbits, sobretot envers al mitjà de transports, i prengui consciència de la importància d’agafar el transport públic, la bicicleta o de caminar per anar d’un lloc a l’altre.

I recursos que podeu fer servir per dissenyar activitats:

 • Com calcular la petjada ecològica: la petjada ecològica és doncs un indicador de de la quantitat d’emissions de gasos d’efecte hivernacle que cada persona, ciutat o territori necessita per obtenir els recursos que consumeix i assimilar els residus que genera. Es calcula a partir de la quantitat d’emissions de gasos d’efecte hivernacle provocades de forma directa o indirecta com a conseqüència d’una activitat o infraestructura humana i es mesura a partir de les tones de CO2 que es desprenen d’aquesta activitat. El resultat es pot expressar en emissions de CO2 o en hectàrees de territori que es necessiten per mantenir una persona o comunitat amb aquest ritme de consum. En aquest enllaç trobareu 5 calculadores per calcular la petjada ecològica

Us apunteu al repte?

Leer más…

Dia Europeu dels parcs naturals el 24 maig!

Per commemorar el Dia Europeu dels Parcs d’aquest any, us convidem a fer participar a les vostres famílies en alguna de les més de cinquanta activitats gratuïtes a la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona del 25 de maig al 9 de juny. Hi trobaràs caminades a peu, rutes guiades, jornades de portes obertes, matinals festives, tallers infantils, exposicions, audiovisuals, concursos de fotografia, recitals poètics, Parcs i biblioteques... naturalment!, etc.

Pel que fa a Catalunya, dotze espais naturals gestionats per la Generalitat organitzen aquests dies desenes d’activitats en què destaquem: visites guiades a peu i en bicicleta, exposicions, cursos i tallers de fauna i flora, etc. Propostes per commemorar aquest dia, que aquest any té el lema 'Àrees protegides: Els nostres tresors naturals'. El Dia dels Parcs se celebra per commemorar que el 24 de maig de 1909 es va crear el primer parc nacional a Suècia.

Entre les activitats que organitzen els parcs, trobem la jornada de portes obertes a l'Ecomuseu i a la Casa de Fusta del Parc Natural del Delte de l'Ebre, descobrir les propietats de diverses plantes que creixen als parcs i recuperar coneixements dels avantpassats, passejar a la XV Marxa Popular Vall de Siarb del Parc Natural de l'Alt Pirineu, assistir a la conferència 'Els valors geològics de Coma de Vaca’ i fer un final de festa amb la Festa de la Tortuga.

Per últim, creiem necessari que coneixeu Itineraris Parcs, una aplicació mòbil que t'ajudarà a planificar els teus itineraris senyalitzats i descobrir un munt de racons emblemàtics dels dotze parcs de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, a més a més de conèixer els elements rellevants del seu patrimoni natural, cultural i històric. L'app és gratuïta, està disponible per a Android i iOS i es pot configurar en català o castellà. Podeu trobar més informació i descarregar-vos l’aplicació aquí.

Per les escoles més septentrionals del territori, creiem que cal destacar dues activitats que es realitzen a:

 • Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici: Durant el maig i juny s’organitzen visites per a escolars. S’espera que prop de 400 infants de les comarques de l’Alta Ribagorça, el Pallars Jussà, Pallars Sobirà i la Val d’Aran participin de diversos itineraris interpretatius i activitats educatives en algunes de les zones més representatives del Parc Nacional com són el planell d’Aigüestortes, l’estany Llong, la cascada de Ratera i l’estany de Sant Maurici coneixent els seus valors.
 • Paratge Natural d’Interès Nacional de l’Albera: La Festa de la Tortuga: Dimarts 28 de maig s’organitza una jornada sobre la tortuga mediterrània amb escolars, amb una participació prevista de prop de 200 infants dels municipis de la Jonquera i Garriguella. Es faran visites guiades al Centre de Reproducció de Tortugues a Garriguella, per conèixer la problemàtica i els reptes que afronta aquesta espècie.
 • Parc Natural del Cap de Creus: Descoberta del medi marí: Durant el maig i juny s’organitzen activitats i visites per a escolars i grups d’adults, tant al medi terrestre com al marí, per descobrir les espècies més emblemàtiques de flora i fauna i els diferents ecosistemes. Fins al moment hi ha unes 1.050 persones inscrites a les diferents activitats que s’ofereixen tant entre setmana com durant els caps de setmana.

Esperem que gaudiu d’uns dies molt profitosos als vostres parcs naturals més propers, si la pluja ens deixa, es clar!

Leer más…

Aquest cap de setmana es celebra el Dia Mundial de les Aus Migratòries. Aquest dia es celebra dos vegades l'any, el segon dissabte del mes de maig i de l’octubre, per a la consciènciació de la població sobre la conservació de les aus migratòries i els seus hàbitats, sensibilitzant sobre les amenaces a les que s’enfronten i informant sobre la seva importància ecològica i la necessitat de cooperar per conservar-les. Des de l'any 2018 convergeixen en aquesta celebració  dues campanyes: la Dia Internacional de les Migracions i el Dia de les Aus Migratòries, dirigit per la Environment for the Americas (EFTA), i l’Acord sobre la Conservació de les Aus Aquàtiques i Migratories d’Àfrica i Euràsia (AEWA) de la Convenció sobre la Conservació de les Espècies Migratories d’Animals Silvestres (CMS).

En 2019, la campanya es focalitza en protegir les aus de les agressions que pateixen per la presència de plàstics en els seus habitatges, sota el títol: "Protegeix les aus. Fes alguna cosa pràctica contra la contaminació per plàstics ”.

Es diu que les aus són un indicador de la salut del planeta. Hi ha dades preocupants com que el 90 % de les aus marines de tot el món tenen trossos de plàstic als seus intestins, i que cada any moren 1 milió d'aus marines per efectes del plàstic, una tendència que està en augment. Les poblacions d'aus migratòries d'Europa i Àfrica s'han reduït un 80% en 30 anys. Tot i així, la darrera dècada les poblacions d'aus aquàtiques europees, africanes i asiàtiques han augmentat gràcies a les accions de conservació dutes a terme en diversos països que formen part de les seves rutes migratòries.


Què podeu fer com a Escoles Verdes?

Aquest any les Escoles Verdes han fet un gran treball al voltant de la contaminació per plàstics. La cita del Día Mundial de les Aus Migratòries pot servir com a excusa per a relacionar les mesures de reducció de plàstic amb la cura d'aquests animals.

També es poden realitzar diverses activitats relacionades amb la observació  o cura d'aus o participar en projectes de ciència ciutadana relacionats amb elles. Alguns recursos que us poden servir són:

 •  Projecte orenetes: és un programa de seguiment d'ocells obert a la participació de qualsevol persona o col·lectiu i centrat en l'estudi dels nius d'oreneta cuablanca dels nostres pobles i ciutats.
 • Projecte Nius: és una iniciativa de ciència ciutadana centrada en el seguiment de la nidificació dels ocells i els seus canvis al llarg del temps.
 • Caixes niu: Una caixa-niu és una estructura artificial que pot ser utilitzada pels ocells que fan niu a les cavitats dels arbres o de les roques. Les caixes-niu es col·loquen per a diverses espècies d'ocells més o menys amenaçades i beneficioses per l'home (mallerengues, picasoques blaus, colltorts, raspinells, papamosques, pit-roigs, cotxes, xots, mussols, gamarussos, xoriguers, gaigs blaus, puputs, xixelles, etc.), però sovint també les ocupen altres ocells oportunistes que podrien nidificar perfectament en altres llocs (pardals o estornells principalment). En aquest enllaç trobareu informació sobre com construir-les i utilitzar-les.
 • La migració dels ocells en temps real: El 9 d’abril es va posar en marxa la versió en temps real del visor web de l'EuroBirdPortal (EBP). Ara ja es poden veure els moviments dels ocells mentre migren per Europa en el mateix moment en què està passant! El visor mostra la distribució, setmana a setmana, de 105 espècies d'ocells en mapes animats que van des de gener de 2010 fins a la setmana actual. Tot s'actualitza un cop al dia gràcies a la darrera informació recollida pels portals socis de l'EBP: 120.000 noves observacions d'ocells al dia, uns 45 milions cada any. Amb aquest nou visor, l'EBP ha aconseguit una fita mundial en la mobilització de dades de ciència ciutadana, liderada per dues institucions catalanes: l'Institut Català d'Ornitologia (ICO) i el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC).

I si participeu de les xarxes socials, a nivell mundial es demana que es difongui aquesta campanya amb les etiquetes #WorldMigratoryBirdDay, # WMBD2019 i es pot fer el seguiment a:

TWITTER: @WMBD, #WorldMigratoryBirdDay, # WMBD2019
FACEBOOK: fb.com/worldmigratorybirdday
YOUTUBE: youtube.com/WMBDampanya
INSTAGRAM: instagram.com/worldmigratorybirdday

 

 

 

 

Leer más…

La llegenda explica que Ponç va arribar a Barcelona fugint dels seus perseguidors i que, al veure tanta misèria i malalties entre la població local, es va posar a preparar les pòcimes amb herbes remeieres que coneixia bé, per tal d’alleugerir els dolors. Això li va fer guanyar el respecte i l’admiració de molts barcelonins que a partir d'aquell moment van començar a celebrar una fira d’herbes en el seu honor. Sant Ponç es convertí així en patró dels herboristes i els apicultors, i són moltes les localitats catalanes que per Sant Ponç, l'11 de maig, celebrant fires o organitzen plantades. 

 

Què podeu fer com Escoles Verdes?

És un bon moment de l'any per renovar planter a l'hort de l'escola o dedicar una estona al jardí. L’hort o jardí escolar no és només un espai de cultiu i estudi de les plantes, sinó que esdevé una font inesgotable d’experimentació, des del mateix moment que es comença a plantejar, i permet posar en pràctica estratègies de gestió, organització, relació i participació. Podem parlar de les plantes remeieres, preguntar als nostres avis, pensar si són dolentes les abelles... Us deixem una pila de recursos i experiències per treballar l'hort i el jardí:

 - Fem més verd el nostre pati – ajardinament sostenible i autogestionat: l’activitat és un projecte a llarg termini d’enjardinament sostenible i està autogestionat pel centre, executat des d’un taller de jardineria del cicle de primària que organitza, gestiona i motiva a la resta de cicles i, també, als altres agents de l’escola. Els seus objectius principals són adquirir vocabulari relacionat amb la jardineria i el món de les plantes, aprendre a usar adequadament les eines i adonar-se de les diferències de treball a la terra segons la climatologia i/o la cultura. (Autoria: Escola Joaquim Blume – Sabadell)

- Iniciem l’hort a l’escola:Experiència amb els objectius de cercar un espai de divulgació, recerca i experimentació dins l’entorn natural i social de l'alumnat, condicionar un espai del pati per a l’hort escolar i interrelacionar-se amb els hortolans per conèixer i intercanviar experiències i coneixements relacionats amb l’hort. (Autoria: ZER Ondara. Escola Sant Roc (Barbens) i Escola Espígol (Tornabous))

- El nostre Jardí: aquest projecte es divideix en dos grans apartats, uns específics com l’aprofitament dels parterres del jardí escolar, i apropar-se al cultiu hidropònic, i altres més generals: classificar científicament les plantes del jardí i les seves utilitats, dissenyar i instal·lar els cartells de cadascun dels parterres i promoure l’aprofitament pedagògic del jardí en tots els nivells i des de diferents àrees. Finalment, tot el projecte es recollirà en suport informàtic. (Autoria: Col·legi Vedruna Sagrat Cor - Tarragona)

https://youtu.be/XpfdYJFIluY

Comptes a l'hort: la realització d’aquesta activitat dirigida a l’alumnat de cicle superior de primàriapretèn vendre els productes de l’hort per fer-lo més sostenible, alhora que aprendre a autogestionar-lo, conèixer què és un cultiu ecològic i els seus avantatges per a la salut, i identificar les parts aprofitables de la planta pel consum humà. (Autoria: Escola de Pràctiques de Tarragona – Tarragona)

 - La tomatera:és una unitat didàctica en la que es fa un estudi de l’evolució de la planta des de la sembra fins a la collita, acompanyat de la confecció de diferents fitxes. Es pretén que l’alumnat valori el treball que fa el pagès, així com conèixer les diferents formes de consum del tomàquet en l'actualitat i les receptes tradicionals per a la seva conservació. (Autoria: Escola Soriano Montagut d’Amposta).

 

 

Bona plantada!

 

Leer más…